Wygaśnięcie obowiązku alimentacyjnego

• Autor wątku Autor wątku PlayboyBunny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PlayboyBunny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam, dosłownie kilka chwil temu dostałam z sądu list o tym, że sąd cofa obowiązek alimentacyjny mojego ojca wobec mnie. W styczniu odbyła się rozprawa, którą założył ojciec, o której nie zostałam poinformowana, a w wyniku rozprawy sąd postanowił, że obowiązek alimentacyjny wygasł.
Mam 24 lata, dotąd alimenty płacone były przez fundusz. Przyznanie alimentów w wysokości 500 zł argumentowane było tym, że kształcę się (studiowałam wtedy- robiłam licencjat), nie jestem w stanie podjąć pracy. Skończyłam licencjat, przeniosłam się na magisterkę, na inną uczelnię natomiast sądu w żaden sposób o tym nie powiadamiałam. Dostarczałam jedynie zaświadczenie o tym, że się uczę do komornika oraz do gminy- do funduszu alimentacyjnego.
O co tu chodzi? Dlaczego nie zostałam poinformowana o rozprawie? Dlaczego nagle nie wiadomo skąd sąd cofnął obowiązek alimentacyjny?
W liście jest napisane, że wyrok ma charakter zaoczny,a mnie przysługuje odwołanie się od niego w terminie do 14 dni.
Czy istnieje jakiś wzór takiego odwołania?
Chciałabym takowe napisać, dołączając do niego zaświadczenie o tym, że nadal się uczę + wynajmuję pokój w mieszkaniu studenckim. Czy tak powinnam zrobić?

Powrót