Wygaśnięcie skutków przybicia i utraty rękojmi POMOCY

• Autor wątku Autor wątku gizmo303
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gizmo303

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

W ubiegłym roku na licytacji komorniczej w Warszawie nabyłem mieszkanie, sprawa w tym roku 2016 się zakończyła wyrok się uprawomocnił.

Mieszkanie zostało przeze mnie przejęte. (za sprawą komornika który wyeksmitował lokatorkę oraz jej dzieci).

W mieszkaniu mieszkam już od ponad 3 miesięcy płacę czynsz od ponad 6 mc, jak również zapłaciłem do US podatek od nieruchomości.

Kilka dni temu przyszło do mnie pismo z Sądu nakazujące mi wpłacić 20 000 zł z powodu omyłki Sądu, (Sąd w nakazie wpłacenie reszty kwoty pomylił się o 20 000 zł).

Mam 14 dni na wpłacenie kwoty "pod rygorem wygaśnięcia skutków przybicia i utraty rękojmi"

Czy to jest legalne ? biorąc pod uwagę fakt że jestem właścicielem mieszkania jak również właścicielka została wyeksmitowana ?

Co się stanie gdy nie wpłacę tej kwoty ? (zawiadomią właścicielkę że omyłkowo została wyeksmitowana + będzie musiała mnie wyeksmitować ?)

Czy zaofiarowana przez ciebie na licytacji kwota jest równa sumie wpłaconej przez ciebie rękojmi oraz reszty ceny nabycia, o którą wezwał cię sąd?

Nie rękojmia została wpłacona ok 30 000 zł kwota za którą kupiłem 240 000 zł.
No i później wpłaciłem 190 000 (kwota którą Sąd kazał wpłacić jako pozostała kwota)
Czyli teoretycznie o te 20 000 zł mniej.

Był błąd na jednym z dokumentów gdzie Sąd podliczył że ja wpłaciłem 190 000 zł i 30 000 zł rękojmi co razem wynosi 240 000 zł więc kwota nabycia została w całości opłacona.

Reasumując zapłaciłem jak na razie o te 20 000 zł mniej niż zalicytowałem.

W takim razie powinieneś dopłacić różnicę, przecież wiedziałeś, że ktoś się pomylił na twoją korzyść i na niekorzyść dłużnika i wierzycieli.

Powrót