wygrałem w sadzie z zus

• Autor wątku Autor wątku arsenal19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arsenal19

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
lekarze orzekli ze nie przysluguje mi renta zglosilem sprwe do sadu i ten przychylil sie do moje decyzji i skierowal sprawe do zusu. co to oznacza? ze juz mi przyznal rente? o czym teraz zadecyduje zus skoro od decyzji sadu nie ma juz teraz odwolania? spotkal ktos sie z taka spawa? jaka jest teraz procedura itp?

Jeżeli sąd wydał wyrok i wyrok jest prawomocny, to zapewne sąd skierował akta wraz z wyrokiem do ZUS do wykonania.
Sędzia ogłaszając wyrok wyjaśnia dalszy tryb postępowania i dlatego we własnym interesie należy uczestniczyć w rozprawach.

to byl sad okregowyn niestety nie moglem uczestib=czyc w posiedzenie. czy od tego zus moze sie odowolac? bo kiedys w podobnej spawoe ja juz nie moglem sie odwolac do aplelacyjnego. od czego to zalezy?

Zapewne nie było wniosku o uzasadnienie wyroku, to nie mogło być też wniesionej apelacji, albo wyrok był już prawomocny.

Każda ze stron, także i ZUS może wnieść apelację od wyroku. To że strona nie uczestniczy w postępowaniu sądowym nie oznacza, że nie obowiązują jej terminy i procedury.

aha czyli jesli zus sie nie odowalal na posiedzeniu sadu badz wyrok zostal prawomocny to zus juz nic nie moze zrobic tylko wyplacac swiadczenie ?

Tak. Prawomocny wyrok sądu podlega wykonaniu.

dziekuje

a mam jeszcze pytanie do jakiego czasu sad wysle mi swoje postanowienie? i czy tam juz bedzie napisane czy zus zlozyl apelacjie albo ze wniosl o usazadnienie wyroku?czy jesli przez rok to wszytko sie toczylo i ne otrzymywalem renty do sad przewaznie kaze zusowi wyplate za te wszytkie miesiace?czy od czego to zalezy?

Wszystko jest napisane w wyroku sądu.
Jeżeli nie wystąpiłeś o odpis wyroku to sąd go nie przyśle. Trzeba złożyć wniosek.

PS. To wszystko było omawiane na rozprawie. Na przyszłość ... trzeba odpowiednio zadbać o swoje interesy.

Ostatnia edycja:
nie wysle???przeciez zawsze sad wysyla przeciez musi poinformowac strony o decyzji. obecnosc na rozprsawie nie byla obowiazkowa. tak bylo napisane w zawiadomieniu. nie gdzie oi do kogo sie wnosi o taki odpis?

Powrót