Wygrana sesja zdjęciowa

• Autor wątku Autor wątku nosiema
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nosiema

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Hej! :)
Jakiś czas temu wygrałam sesje zdjęciową, z okazji dnia kobiet, konkurs odbywał się na stronie fotografa, na facebooku. Przejrzałam opinie na temat tego fotografa na maxmodels i wszystkie modelki były bardzo zadowolone, więc nie siliłam się na sporządzanie żadnej umowy na temat przeprowadzanej sesji (co okazało się oczywiście błędem). Zależało mi na tym, aby zdjęcia wyszły dobrze, bo miałam kawałek drogi do pokonania żeby dojechać na sesję, dlatego zapłaciłam za wynajęcie miejsca do zdjęć. Fotograf wydawał się bardzo w porządku i kiedy zapytał czy może udostępniać zdjęcia z sesji na swojej stronie od razu się zgodziłam. Teraz jednak sprawa wygląda trochę niefajnie, bo nie chce mi wysłać wszystkich zdjęć z tej sesji, a jej efekty mogę oglądać jedynie na jego stronach, bo o wysłanie ich w lepszej jakości też proszę się już od dłuższego czasu. Wygląda na to, że konkurs ten był zrobiony tylko i wyłącznie po to, aby fotograf miał czym reklamować swoją stronę. Interesuje mnie jakie ja mam prawo do tych zdjęć, czy mogę wymagać od niego wysłania materiału z moim wizerunkiem, skoro on nie płacił mi za pozowanie, oraz czy mogę cofnąć zgodę na udostępnianie swojego wizerunku, skoro nic nie podpisywałam? Przeżyłabym jakoś tą sytuacje gdybym nie wynajmowała lokalu na zdjęcia i nie musiała dojeżdżać tyle kilometrów. Znalazłam w internecie opinie na ten temat, ale nie dotyczyła ona sesji nie odpłatnych (wygrania konkursu). Proszę o odpowiedź i podanie konkret paragrafów, z góry bardzo dziękuje i pozdrawiam ;)

Na stronie fotografa na temat konkursu znajdowała się jedynie taka informacja:
Z okazji zbliżającego się Dnia Kobiet zapraszam na bezpłatną sesję fotograficzną !

aby wziąć udział należy:
- polubić: (nazwa strony na facebooku)
- polubić i udostępnić PUBLICZNIE zdjęcie konkursowe
- wpisać w komentarzu swoje imię

8 marca do jednej uczestniczki wyślę zaproszenie na bezpłatną sesję zdjęciową.

Organizatorem konkursu jest (nazwa strony na facebooku)

Konkurs nie jest współorganizowany, sponsorowany, wspierany, ani administrowany przez podmioty będące właścicielami portalu społecznościowego Facebook. Wszelkie informacje podawane przez uczestników są informacjami podawanymi organizatorowi, a nie wskazanym wyżej podmiotom.

Udział w konkursie jest równoznaczny z wyrażeniem przez osoby uczestniczące zgody na przetwarzanie przez organizatora ich danych osobowych na potrzeby konkursu/ustawa o ochronie danych osobowych z dn.29.08.1997 r. Dz.U. Nr 133 poz.833 z póz. zm./.

nosiema napisał:
... Interesuje mnie jakie ja mam prawo do tych zdjęć, ...
W zasadzie żadne.
nosiema napisał:
... czy mogę cofnąć zgodę na udostępnianie swojego wizerunku ...
Możesz, zrób to na piśmie wysyłając listem zpo.

Ostatnia edycja:
Więc ta wygrana konkursu się nie liczy? Myślałam, że w takiej sytuacji wygląda to tak jakbym ja mu tą sesje zleciła, a nie on mi

Nie ma to znaczenia, nawet samo zlecenie nie powoduje nabycia praw do zdjęć/utworów. Nabycie egzemplarza zdjęcia nadal nie uprawnia do dowolnego z niego korzystania.

Powrót