Wygrana sprawa i co dalej....?

• Autor wątku Autor wątku pafnuc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pafnuc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam!!
Po półtorej roku wreszcie doczekałem się wyroku - niewinny (oskarżenie o współwinę spowodowania wypadku drogowego z udziałem karetki wojskowej)
w związku z tym chciałbym Państwa prosić o poradę co dalej z tym zrobić??
Auto (na początku powiedziano mi żebym naprawiał szkodę z OC sprawcy - karetka ubezpieczona w UNICE, po 3 miesiącach zmieniono decyzję, oskarżenie o współwinę) w związku, że miałem Sprawcę; wojskową karetkę; uniqa oceniła szkodę - na szkodę całkowitą 16400zł po czym niestety musiałem zwrócić się do swojego ubezpieczyciela PZU i skorzystać z AC - ocena , szkoda całkowita ale cena niższa 14700zł. W związku z tym, iż PZU uznało współwinę i obniżyło wypłatę + (zaniżona wycena) czy mam prawo do zwrotu tych pieniędzy, bo mówiono mi że część sumy odliczonej na rzecz współwiny będę mógł dochodzić po wygranej sprawie.
JAK TO ZROBIć?? czy wystarczy udać się do UNIQI z odpisem wyroku sądowego - czy trzeba składać jakiś wniosek - proszę o pomoc
POZDRAWIAM!!

Witam.

Po pierwsze napisz jakieś pismo z wezwaniem do wystąpienia z regresem do swojego Ubezpieczyciela (PZU). Dołącz ksero wyroku. Napisz drugie pismo (lub pierwsze daj do wiadomości UNIQUA) do TU UNIQUA z wezwaniem do zapłaty różnicy (16400 - 14700).

W PZU sprawdź po jakimś czasie, na jakim etapie jest Twój wniosek o wystąpienie z regresem (powinni przywrócić Tobie zniżki z AC, jakie miałeś przed szkodą). Jeżeli już zapłaciłeś wyższą składkę za ubezp. AC (związane z w/w szkodą), to możesz wystąpić do UNIQUA z roszczeniem o zwrot tej różnicy (szkoda majątkowa).

Problem z UNIQA

WITAM!!
Chciałbym, jeżeli to możliwe uzyskać od Państwa Poradę.
Sprawa zaczęła się 1,5 roku temu gdy doszło do zderzenia - na miejscu wypadku uznano, iż mojej winy w udziale i przyczynieniu się do wypadku nie było i kazano naprawiać szkodę z OC sprawcy (nastąpiła wycena, wyliczenie kosztów -szkoda całkowita w wys. 16200).
Po trzech miesiącach prokuratura uznała, że mogę być współwinnym zajścia, więc sprawę skierowano do sądu, a Ja zmuszony sytuacją skorzystałem z mojego AC w PZU (druga wycena - opierająca się na dokumentacji z UNIQI, szkoda całkowita 15100)
Po 1,5 roku skończyła się sprawa w sądzie i uznano, że jednak jestem niewinny.
Zwróciłem się więc do PZU z odpisem wyroku o regres, oraz korzystając z podpowiedzi rzeczoznawcy z PZU zwróciłem się z prośbą do UNIQI o wypłatę odszkodowania z rozliczenia dokonanego przez UNIQĘ do kwoty 16200)
Niestety! Towarzystwo ubezpieczeniowe rozliczyło się z PZU, a mnie po interwencji telefonicznej zgadzają się na wypłatę tzw. udziału własnego potrąconego przez PZU.
UNIQA powołuje się na to, iż zdecydowałem się na usuwanie szkody z AC więc i wycena szkody zostaje z PZU.
MAJąC NA UWADZE TO Iż otrzymałem informację, że mogę jako pokrzywdzony wybrać sobie wycenę (tzn. skorzystać z wyceny OC sprawcy wypadku), zwracam się z pytaniem:

NA JAKIM PARAGRAFIE MOGę OPRZEć SWóJ DODATKOWY WNIOSEK DO UNIQI O ROZLICZENIE Z WYCENY PROWADZONEJ PRZEZ UNIQę I CZY TO JEST ZASADNE??

POZDRAWIAM!

Ostatnia edycja:
Zasadne jest roszczenie o odszkodowanie za wszystkie poniesione koszty związane z tym zdarzeniem. Jeżeli więc posiada Pan faktury, rachunki przewyższające kwotą wypłacone odszkodowanie z PZU - to owszem.

Jeżeli natomiast podjął Pan odszkodowanie na tzw. "wycenę" i nie posiada Pan żadnych dokumentów potwierdzających wyższą wysokość szkody, to nie może Pan nic zrobić. Oczywiście poza wspomnianym roszczeniem o wypłatę równowartości "udziału własnego".

A jeżeli posiadam dwie różne wyceny?? jedna dokonana przez PZU 15100, oraz przez UNIQA 16200?? To czy mogę ubiegać się o wypłacenie mi tej wyższej??

Może nie wyraziłem się precyzyjnie - w obydwu przypadkach (PZU i UNiQA) przy wycenie wystąpiła szkoda całkowita, i tak - PZU wyceniło to na 15100, a UNIQA na 16200.
Więc dokumenty poświadczające o tych różnicach mam.

Więc czy mogę domagać się aby różnica tych kwot była mi wypłacona, gdyż dla mnie bardziej kożystną jest wycena i orzeczenie szkody całkowitej przez UNIQĘ?
POZDRAWIAM!

Domagać się Pan zawsze może, ale ja mówię Panu jak postąpi Uniqa. Jeżeli ma Pan wycenę szkody sporządzoną przez Uniqę, to ma Pan szanse. Sądzę jednak, że tylko w sądzie Pan mógłby wygrać. Na drodze ugodowej raczej nie (brak dokumentów potwierdzających wyższą wartość szkody)...

Bardzo dziękuję za zainteresowanie i czas
pozdrawiam!!

Powrót