Wygrana w sądzie - nękanie DT Partners trwa

• Autor wątku Autor wątku ZwykłySzarak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ZwykłySzarak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie.
W latach 90-tych miałem sobie kredyt. Kredyt był spłacany, była spłata przed czasem, był aneks, kredyt spłacony ostatecznie w 2001 roku. Nagle w 2012 roku dostaje info z pracy że komornik zajmuje mi pensję na poczet długu :o
Szybkie wyjaśnienia i oczywiście klasyka - esąd, zły adres itd. Sprzeciw, wycofanie windykacji i oczekiwanie na sąd "normalny".
Od tego momentu zaczynają się telefony, wizyty windykatorów. Wizyty nie tylko u mnie w domu, także w poprzednim miejscu zamieszkania ( mieszkanie rodziców). Wizyty pod domem w oklejonym aucie, no generalnie wstyd jak diabli. Wszystko to pod szyldem DT Partners. Pan windykator rozmawia z moimi rodzicami, teściową, straszy dzieci że jak ojciec nie zapłaci to wszystko z domu zabiorą itd. Właściwie chyba wszystko zrobili co mają zabronione.
Co do długu.
Jak się okazało, bank po zmianie właściciela, dziwnym trafem pogubił dokumentację, aneksy itd. Jakaś kreatura , sam nie wiem jak, wyliczyła zadłużenia nie uwzględniając wprowadzonych aneksów i nagle ze spłaconego kredytu zrobiło się ponad 20 tyś długu. No można dostać zawału. Myślałem że już w tym kraju nic mnie nie zaskoczy a jednak.
Na szczęście zachowałem całą dokumentację którą to oczywiście przedstawiłem w sądzie jako dowody. Sprawa właściwie przedawniona ale z wiadomych względów wnosiłem o oddalenie pozwu w całości jako bezzasadnego. Sąd przyznał mi rację i oddalił pozew w całości. Powód nie odważył się na apelację i wyrok mam już prawomocny.
Mimo korzystnego dla mnie wyroku , Dt Partners nęka mnie nadal telefonami, otrzymuje sms-y w stylu " Twoja sprawa została zakwalifikowana do umorzenia , zadzwoń dzisiaj na numer ..." Prosiłem o zaprzestanie jakichkolwiek kontaktów z ich strony ale to nic nie dało. Oczywiście windykatorzy już nie pojawiają się, ale te telefony zaczynają mnie irytować.

Proszę o poradę jak pozbyć się tych natrętów. Czy fakt, że pozew został w całości oddalony uprawnia mnie do żądania zadośćuczynienia za bezpodstawne nękanie ? Te wizyty pod domem w oklejonym aucie dały rozrywkę sąsiadom na długie miesiące. Największy problem to praca. Jak w słynnym dowcipie, niby wszystko wyjaśnione , ale smród pozostał.
Czy można żądać od DT Partners zaprzestania przetwarzania danych osobowych ?

Pozdrawiam

Żądać możesz na pewno, ale napisz to samo w dziale karnym, bo ja to tu stalking widzę i tu sprawa jest już karna, komuś tu więzienie grozi...

Ale w tamtym dziale to włącznie z datami i jak największą ilością szczegółów. Jak ja lubię takie sprawy... Tylko to akurat nie ten dział.

Cywilnie - na dobrą sprawę nie musisz tego płacić - więc i nie Twoja sprawa.

A odpowiadając na pytania:
Czy fakt, że pozew został w całości oddalony uprawnia mnie do żądania zadośćuczynienia za bezpodstawne nękanie ?
No sam w sobie nie, ale przy reszcie ich działań... Ale nie zadośćuczynienia. Natomiast do skazania na karę to już duże szanse.
Te wizyty pod domem w oklejonym aucie dały rozrywkę sąsiadom na długie miesiące. Największy problem to praca. Jak w słynnym dowcipie, niby wszystko wyjaśnione , ale smród pozostał.
Czy można żądać od DT Partners zaprzestania przetwarzania danych osobowych ?
Oczywiście można i należy, na piśmie, polecony za potwierdzeniem odbioru i stanowczo. Co do "smród pozostał" - nie powinien, przecież sprawy nie było.

Ostatnia edycja:
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Skoro jak widać moje prośby przez telefon nie skutkują, to zgodnie z sugestią wyślę odpowiednie pisemko do DT Partners . Ostatni SMS z wczoraj " Nie unikaj kontaktu, gwarantujemy indywidualne podejście do sprawy ...." Ciekawe jakiej sprawy jak sprawy już nie ma. Jeżeli DT Partners nie przestanie mnie bezpodstawnie nękać to wystarczy napisać pisemko do prokuratury? Czy bezprawne przetwarzanie danych osobowych to też jest karalne ? Gdzie to zgłosić ?
Co do pracy. W dużej firmie ciężko utrzymać tajemnice, głupawe docinki itd. Nie napiszę teraz sobie na czole - zostałem bezpodstawnie pomówiony i sprawy nie było.

Na razie za potwierdzeniem odbioru zażądaj:
1. Przedstawienia podstawy zadłużenia, które jest windykowane (wiem, że Ty wiesz, że to niesłuszne, ale potrzebujesz papierka, przyda się później w prokuraturze oraz w sądzie).
2. Napisz, że jeśli dotyczy to sprawy (tu powołaj się na wyrok, podaj sygnaturę), to sprawy nie było i dalsze kontakty uznasz za uporczywe nękanie, art. 190a kodeksu karnego, zagrożony do 3 lat, o ile dobrze pamiętam (numer art pamiętam, zagrożenie karą sprawdź), oraz, że w razie braku zaprzestania nękania z ich strony zgłosisz podejrzenie popełnienia przestępstwa do prokuratury.

Powrót