wygrana w sądzie z zusem macierzyński

• Autor wątku Autor wątku paulaserduszko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paulaserduszko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, a więc zus uznał moją umowę za pozorną i nie ważną i uzał, że nie należy mi się chorobowe i macierzyńskie. Odwołałam się , sprawa trafiła do sądu , wygrałam sprawę , teraz mam pytanie ile Zus ma na odwołąnie się od wyroku sądu i ile trzeba aby wyrok się uprawomocnił?? jaki to jets czas oczekiwania ?

dwa tygodnie od otrzymania wyroku z uzasadnieniem, sprawa w II instancji to kolejne kilka miesięcy

czy zawsze zus się odwołuje?

czy mogą sobie darować gdyż będą musieli zapłącić wtedy również odsetki?

a rozumiem

czy może być tak, że drugą sprawę przegram? sąd zazwyczaj popiera pierwszą instancję czy jak to wygląda?

A to już pytanie do wróżki.

czy sąd orzekł, że niewypłacenie świadczeń jest następstwem okoliczności, za które organ rentowy ponosi odpowiedzialność?

nie pamiętam już...byłam taka zdenerwowana ta sytuacją...

a wnosiłaś o odsetki albo ustalenie odpowiedzialności ZUS?

paulaserduszko napisał:
czy mogą sobie darować gdyż będą musieli zapłącić wtedy również odsetki?
ZUS nie wypłaci Tobie świadczenia z odsetkami

wIĘC 13 CZERWCA POSZŁO Z sĄDU DO ZUS UZASADNIENIE WYROKU, MINEŁO JUŻ PONAD MIESIĄC A SĄD NADAL NIE MA POTWIERDZENIA ODBIORU UZASADNIENIA WYROKU, ILE ZUS MA NA ODBIÓR ?? BO JUŻ DOSYĆ DŁUGO TO TRWA....CHYBA TEŻ MAJĄ JAKIEŚ TERMINY KTÓRE ICH OBOWIĄZUJĄ?

paulaserduszko napisał:
wIĘC 13 CZERWCA POSZŁO Z sĄDU DO ZUS UZASADNIENIE WYROKU, MINEŁO JUŻ PONAD MIESIĄC A SĄD NADAL NIE MA POTWIERDZENIA ODBIORU UZASADNIENIA WYROKU, ILE ZUS MA NA ODBIÓR ?? BO JUŻ DOSYĆ DŁUGO TO TRWA....CHYBA TEŻ MAJĄ JAKIEŚ TERMINY KTÓRE ICH OBOWIĄZUJĄ?
Jak operator poczty dostarczy list, to ZUS go odbierze. Jak nie dostarczy, to nie. Spróbuj skontaktować się z wydziałem prawnym w swoim oddziale ZUS i dopytać, czy do nich w ogóle to uzasadnienie dotarło.
Pocztowo sądy obsługuje teraz grupa PGP i słyszałam już sporo historii o niedostarczonych listach i brakujących zwrotkach.
I nie pisz z włączonym capslockiem.

Powrót