Wyjawienie majątku przed sądem a ekspektatywa prawa

• Autor wątku Autor wątku Misiek1972
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Misiek1972

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam, Mam taką sprawę: Moja konkubina ma komornika na kwotę 120 000. Nie ma nic - żadnych nieruchomości, ruchomości, nie pracuje - pozostaje na moim utrzymaniu. W trakcie trwania (swojego poprzedniego) małżeństwa kupiła z byłym mężem dom na jej rodziców (wartość ok. 1 200 000 - obecnie mieszkamy razem w tym domu - domu rodziców mojej konkubiny - były mąż dawno się wyprowadził ). Teraz jej były mąż założył sprawę jej rodzicom o zmianę właściciela w księdze wieczystej - chce aby w księdze był wpisany on i jego była żona (czyli moja obecna konkubina) - automatycznie moja konkubina stała się powodem jednolitym koniecznym - czyli jeżeli były mąż wygra sprawę o zmianę w księdze wieczystej moja konkubina stanie się automatycznie właścicielką połowy nieruchomości. Moja konkubina (w związku z posiadanym długiem) została wezwana przez swojego wierzyciela do sądowego wyjawienia majątku - czy musi ujawniać fakt że jest stroną (stała się automatycznie powodem jednolitym koniecznym) sprawy o zmianę w księdze wieczystej (po której to zmianie może stać się właścicielem połowy domu) ?. Słyszałem że jest coś takiego jak expektatywa prawa - czy komornik może zająć ewentualne przyszłe prawo do nieruchomości mojej konkubiny? Czy komornicy "bawią" się w takie rzeczy?

Ostatnia edycja:
Nie ma nic - żadnych nieruchomości, ruchomości, nie pracuje.... W trakcie trwania (swojego poprzedniego) małżeństwa kupiła z byłym mężem dom na jej rodziców
To w końcu ma majątek czy nie ma? Raz piszesz że jest biedna jak mysz kościelna a dalej że kupuje nieruchomość wartą powyżej miliona złotych. Na te pytanie musi odpowiedzieć sobie sama. Ja rozumiem, że doszło do umowy pozornej mającej na celu ukrycie majątku przed wierzycielami a nabywcy z aktu notarialnego (rodzice), to wyłącznie figuranci.
czy musi ujawniać fakt że jest stroną
Odpowiedź znajdziesz w zapisie art. 913 kpc:
Art. 913. § 1. Jeżeli zajęty w egzekucji majątek dłużnika nie rokuje zaspokojenia egzekwowanych należności lub jeżeli wierzyciel wykaże, że na skutek prowadzonej egzekucji nie uzyskał w pełni zaspokojenia swej należności, może on żądać zobowiązania dłużnika do złożenia wykazu majątku z wymienieniem rzeczy i miejsca, gdzie się znajdują przypadających mu wierzytelności i innych praw majątkowych lub informacji o odpłatnych i nieodpłatnych czynnościach prawnych, którychprzedmiotem jest rzecz lub prawo o wartości przekraczającej w dniu dokonania tych czynności wysokość minimalnego wynagrodzenia za pracę ustalonego na podstawie przepisów ustawy z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę, dokonanych na rzecz osób trzecich, w pięcioletnim okresie poprzedzającym wszczęcie egzekucji, w wyniku których stał się niewypłacalny albo stał się niewypłacalny w wyższym stopniu niż był przed dokonaniem czynności, oraz do złożenia przyrzeczenia według roty: „Świadomy znaczenia mych słów i odpowiedzialności przed prawem zapewniam, że złożony przeze mnie wykaz majątku jest prawdziwy i zupełny.”.
Za złożenie fałszywego oświadczenia jest rygor odpowiedzialności karnej.
były mąż założył sprawę jej rodzicom o zmianę właściciela w księdze wieczystej
Na pewno nie o to. Zmiana właściciela w dziale II KW może być skutkiem rozpoczynającego się procesu.

Zawarła ustną umowę powiernictwa ze swoimi rodzicami (ona i jej były mąż zlecili nabycie rodzicom nieruchomości w imieniu własnym lecz na ich (młodych) rzecz - tak, rodzice byli figurantami. W chwili zakupu nieruchomości obydwoje byli małżonkowie (wspólność majątkowa) nie mieli długów nie musieli ukrywać majątku - zrobili to profilaktycznie z tytułu prowadzenia przez męża działalności obarczonej ryzykiem (każdy błąd w sztuce narażał na b. wysokie odszkodowania względem kontrahentów - nawet do 1 mln. zł). Pozew jest o O UZGODNIENIE TREŚCI KSIĘGI WIECZYSTEJ Z RZECZYWISTYM STANEM PRAWNYM.

W chwili zakupu nieruchomości obydwoje byli małżonkowie (wspólność majątkowa) nie mieli długów nie musieli ukrywać majątku
To jest bez znaczenia. Przecież postępowanie nie dotyczy uznania czynności za nieważną w stosunku do wierzyciela, tylko wierzyciel usiłuje dowiedzieć się gdzie i jaki majątek posiada dłużnik i jakie przysługują mu roszczenia/wierzytelności.
Pozew jest o O UZGODNIENIE TREŚCI KSIĘGI WIECZYSTEJ Z RZECZYWISTYM STANEM PRAWNYM.
W mojej ocenie takie roszczenie jest niezasadne i obrana droga "na skróty". Czym to uzasadnia i dokumentuje? Powinien dążyć do unieważnienia tytułu prawnego do nieruchomości, tego z umowy pozornej. Zobaczymy jak do tego podejdzie sąd.

Powrót