M
Misiek1972
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 14
Witam, Mam taką sprawę: Moja konkubina ma komornika na kwotę 120 000. Nie ma nic - żadnych nieruchomości, ruchomości, nie pracuje - pozostaje na moim utrzymaniu. W trakcie trwania (swojego poprzedniego) małżeństwa kupiła z byłym mężem dom na jej rodziców (wartość ok. 1 200 000 - obecnie mieszkamy razem w tym domu - domu rodziców mojej konkubiny - były mąż dawno się wyprowadził ). Teraz jej były mąż założył sprawę jej rodzicom o zmianę właściciela w księdze wieczystej - chce aby w księdze był wpisany on i jego była żona (czyli moja obecna konkubina) - automatycznie moja konkubina stała się powodem jednolitym koniecznym - czyli jeżeli były mąż wygra sprawę o zmianę w księdze wieczystej moja konkubina stanie się automatycznie właścicielką połowy nieruchomości. Moja konkubina (w związku z posiadanym długiem) została wezwana przez swojego wierzyciela do sądowego wyjawienia majątku - czy musi ujawniać fakt że jest stroną (stała się automatycznie powodem jednolitym koniecznym) sprawy o zmianę w księdze wieczystej (po której to zmianie może stać się właścicielem połowy domu) ?. Słyszałem że jest coś takiego jak expektatywa prawa - czy komornik może zająć ewentualne przyszłe prawo do nieruchomości mojej konkubiny? Czy komornicy "bawią" się w takie rzeczy?
Ostatnia edycja: