wyjazd do Niemiec a brak meldunku

• Autor wątku Autor wątku gustawka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gustawka

Użytkownik
Odpowiedzi
53
jak w temacie.
ktos nie ma meldunku. dowod wyrobiony nowy bez zameldowania i prawo jazdy tez bez. chce wyjechac na tydzien do Niemiec, na urlop. czy wyjedzie z Polski? moga byc jakies problemy?

Jak chyba wiesz, nie ma już szlabanów na granicach, dodatkowo masz dowód, ważny, więc bez żadnych problemów możesz jechać.

chodzi mi,czy beda jakies problemy w razie kontroli?

chcemy jechac z dzieckiem, wlasnie wyczytalam,ze musze miec wazny paszport, czy ktos wie,jak dlugo czeka sie na paszport tymczasowy?

marian1 napisał:
możesz przekroczyc granice bez problemu
Jesteś tego pewny w 100% ?
Jeśli jedzie sam, to zgoda, nie ma problemu, ale z dzieckiem ?
Dziecko musi chyba mieć jakiś dokument, gdy były jeszcze stare dowody, to dziecko było wpisane w dowód, teraz tego nie ma.

przekroczyc granice przekrocze, wiadomo,ale w razie kontroli bez paszportu dla dziecka, beda problemy. przemaglowalam tyle stron w necie,ze juz chyba wiem. teraz tylko oczekiwanie na paszport dziecka ile trwa, cos kolo tygodnia?

Za dziecko odpowiada opiekun prawny-jesli nie ma dowodu prosze wziac akt urodzenia.Paszport nie potrzebny.Nawet moje dziecko ( 5 lat) ma dowod a w Urzedach chca tylko akt aby spojrzec wylacznie na date urodzenia i nazwisko.

berlinkaaa napisał:
Za dziecko odpowiada opiekun prawny-jesli nie ma dowodu prosze wziac akt urodzenia.Paszport nie potrzebny.Nawet moje dziecko ( 5 lat) ma dowod a w Urzedach chca tylko akt aby spojrzec wylacznie na date urodzenia i nazwisko.
Podasz na jakiej podstawie prawnej tak twierdzisz ?
Z tego co ja się orientuję, to dzieci mogą przekroczyć granicę na podstawie indywidualnego paszportu, wpisu do paszportu jednego z rodziców lub tymczasowego dowodu osobistego, ale tylko w przypadku podróży do jednego z krajów Unii Europejskiej jeśłi chodzi o tymczasowy dowód osobisty.

chodzi mi,czy beda jakies problemy w razie kontroli?

chcemy jechac z dzieckiem, wlasnie wyczytalam,ze musze miec wazny paszport, czy ktos wie,jak dlugo czeka sie na paszport tymczasowy[/QUOTE

Dziecko musi miec dowód osobisty inaczej kłopoty

dziecko musi miec paszport lub dowod...moja kuzynka wyrabiala dowod ok 3 tygodnie czekala(nastolatka)

dzieki dzieki, juz wiem. jutro skladamy papiery o paszport dla corki. szybciej wszystko trwa,a nam sie spieszy, bo w polowie maja chcemy wyjechac na maly urlopik do kogos z rodziny:)

jesli komus to pomoze, to paszport mamy do odebrania jutro, a dzis zlozony. maz poszedl do pani dr i bez problemu takie rzeczy mozna zalatwic "od reki", bo to zwykly tymczasowy. pozdr i dzieki za info.

Powrót