Wyjazd do rodziny i pozostanie tam przez tydzień

• Autor wątku Autor wątku ankam123456
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ankam123456

Użytkownik
Odpowiedzi
99
Dzień dobry :) Moja córka prawie miesiąc temu urodziła dziecko .Mieszka z mężem i dziećmi w odległym mieście .Z powodu pandemii nie odwiedziłam jej do tej pory Na dodatek córka niezbyt dobrze się czuje i przydałaby się jej pomoc .Czy aktualnie mogę pojechać do niej i zostać u nich co najmniej tydzień ? Musiałabym pojechać komunikacją zbiorowa z przesiadkami .

Przemieszczanie w celu pomocy bliskim jest dozwolone, pytanie czy podróż transportem publicznym, z przesiadkami, w okresie pandemii i to do noworodka jest rozsądna. Prawnych przeciwwskazań nie widzę.

RE: Wyjazd do rodziny i pozostanie tam przez tydzień .

kasia0624 napisał:
Przemieszczanie w celu pomocy bliskim jest dozwolone,

A w jakim celu jest zabronione?? W dniu 23 kwietnia 2020 roku?

Dziękuję za odpowiedź :) Rozumiem ,że nadgorliwy ich sąsiad nie ma podstaw do zgłoszenia zgromadzenia powyżej 2 osób .Mieszkanie nie jest małe ,ale jeżeli mam coś pomóc to nie mogę izolować sie od nich ( wykąpać przedszkolaki , wziąć za rękę na spacerze ...... ).

Proszę wpisać w wyszukiwarkę frazę: "dziennik ustaw". I tam poczytać OBOWIĄZUJĄCE przepisy. To ostatnie publikacje. W ostateczności strony rządowe - ale tam zdarzały się wzajemnie wykluczające się (jeśli chodzi o szczegóły) informacje.
Wspólne zamieszkiwanie członków rodziny nie jest zgromadzeniem. Przemieszczanie się po terenie RP w chwili obecnej nie jest zabronione.

Powrót