Wyjazd dziecka 3 latka na akt urodzenia do niemiec razem z obojga rodziców

• Autor wątku Autor wątku jackowski981
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jackowski981

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
mam pytanie czy moge wyjechac z małym dzieckiem do niemiec bez paszportu ani dowodu tylko z aktem urodzenia prosze o odpowiedz ;) jak niemiecka policja reaguje na taki dokument

A ponadto nie zameldujesz dziecka, bez takiego dowodu czy paszportu.
Szczerze mówiąc moje dziecko miało nieważny dowód , i z ostatniego zameldowania wzięłam poświadczenie danych osobowych ze zdjęciem i na tej podstawie zameldowałam dziecko tu w DE. Nie wiem czy takie " coś " na granicy uwzględniają , bo mnie na szczęście nie sprawdzali w tym okresie, :D Normalnie też polskie urzędy meldunkowe oficjalnie takich zaświadczeń nie wydają i wiele się na trudziłam, żeby takie cudo dostać z Polski. Ale się jakiś cudem udało :brawo:

wyjazd dziecka 5 latka na akt urodzenia do niemiec razem z obojga rodziców

Mam pytanie: Mój 5 letni synek urodził się w Polsce ojciec jest Niemcem i żyjemy w związku ,teraz mój partner chce żebyśmy przenieśli się do niego na stałe.
Mam pytanie czy przy wpisie dziecka do mojego paszportu wymagana jest obecność ojca (mój partner ze względu na pracę przyjeżdża tylko na piątek sobotę i niedzielę oraz święta gdzie wszystkie biura są zamknięte)?
Czy mogę na przykład przejechać na europejskim akcie urodzenia,mój partner chce żeby synek miał niemieckie obywatelstwo i dokumenty.

Ostatnia edycja:
leo-06
Mój 5 letni synek urodził się w Polsce ojciec jest Niemcem i żyjemy w związku ,teraz mój partner chce żebyśmy przenieśli się do niego na stałe.

Służby wszystkich państw są wyczulone na kontrole dzieci właśnie pod kątem stwierdzenia ich uprawnienia do przekroczenia granicy za zgodą rodziców, a wyrażeniem zgody jest akt administracyjny wyrobienia paszportu dla dziecka za zgodą obojga rodziców. Chodzi bowiem o skuteczne przeciwdziałanie porwaniom dzieci, wykorzystywaniu ich do niewolniczej pracy poza rodzinnym krajem czy zmuszaniu do nierządu. To są delikatne sprawy i dlatego służby wszystkich państw szanujących standardy prawne są bardzo wrażliwe właśnie na punkcie przebywania dzieci za granicą, dlatego muszą mieć one własne dokumenty tożsamości - dla ich bezpieczeństwa.

Wyrób dziecku paszport polski potem wyjazd do Niemiec
Do przekroczenia granicy powinnaś posiadać dowód albo paszport dziecka
w razie braku konsekwencje karne.Słone mandaty za granicą
Co zrobisz jak dziecko będzie miało tylko paszport Niemiecki a Niemiec nie wyrazi zgody na Polski paszport a Ty będziesz chciała wrócić do kraju ????????

Ostatnia edycja:
z tego co wiem ,.. nie można już dziecka dopisać do paszportu rodzica

albo?

Powrót