Wyjazd/dziecko/mieszkanie

• Autor wątku Autor wątku arturtieria
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arturtieria

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, wszystko się pokręciło... już sam nie wiem co powinienem zrobić dlatego proszę o jakieś rady/pomoc. Z góry dziękuję. Problem wygląda następująco mieszkam obecnie z moją lubą w Hannoverze, umowę mamy od 23.09.12-22.09.12 przy samym wyjeździe firma nas nie poinformowała, iż mieszkanie które nam przyznali jest tylko do końca roku... Problemu by nie było gdyby nie fakt, że kobieta zaszła w ciążę, a ja dostałem dość ciekawą propozycje pracy. Pracę którą obecnie wykonujemy jest noszenie ciężkich pudeł od 0.5kg-12kg (dodam, że nie dla mnie) jak to podczas ciąży, niektóre kobiety źle znoszą ciągłe nachylanie i dźwiganie. Lekarz powiedział, że przepisy się trochę zmieniły i nie może on wystawiać dłuższych zwolnień, jedynie tygodniowe. Dodał iż trzeba było by się zgłosić do jakiegoś lekarza z firmy i on musiałby wystawić dokument, który zwalnia kobietę z pracy do samego porodu. Jak to wygląda ? Reasumując:
Dla mnie jest to szansa i chciałbym z niej skorzystać (mamy w tej kwestii to samo zdanie) czyli wyjechałbym pod koniec roku pewnie w okresie świątecznym. I co dalej ? Kobieta zrywa umowę i wraca do domu ? Jak to wygląda potem ? Traci prawo do Mutterschaftsgeld i Elterngeld ? Ma przepracowane w niemczech 15 miesięcy. Jak wygląda sprawa jej ubezpieczenia ? Sam poród ? Co z kosztami ? Wynajmować specjalnie mieszkanie na 3-4 miesiące i pozostawić kobietę dalej pracującą w ciąży ? Głupota... (pierwsza ciąża poroniona) W jej przypadku zerwać umowę i pójść na zasiłek, przebywając w polsce ? Nie wiem czy zna ktoś jakieś rozwiązanie, ew. co z takiej sytuacji mógłbym zrobić. Proszę o porady. Może istnieję rozwiązanie, które może wszystko pogodzić ?

Jak ja zwolnia a ma przepracowane 15 meisiecy to dostanie zasilek w wysokosci 75% dochodow przez kolejne 6 miesiecy... A dalej kombinuj bo na forum nie mozna niezgodnie z prawem opisywac :P Oglonie rzecz biorac bedziesz wiecej pracowal przez nastepne 9 miesiecy... Niech sobie znajdzie inna robote, jakis handel na eBayu, sprowadzanie z chin i opychanie na eBayu, duzo tego jest, te 25% do pelnego wynagrodzenia dorobi...

Nie moga jej zwolnic, ze wzgledu na ciaze, jesli sama sie zwolni traci prawo do zasilku na 3 m-ce, a jesli wyjedzie z kraju to wogole nie ma na co liczyc...

Druga sprawa to twoja dziewczyna powinna zmienic lekarza, bo bzdury wam opowiada, ginekolog powinien w takiej sytuacji wystawic zaswiadczenie o ciazy (ciezarne nie moga dzwigac powyzej 5kg) i jak najbardziej moglby wystawic Arbeitsverbot.

Dzięki za odpowiedź, może nie do końca dobrze wszystko ująłem, aczkolwiek jeżeli 80% kartonów ma wagę ponad 5kg... to raczej lekarz nie powinien mieć problemu z wypisaniem zwolnienia ? Czy też Arbeitsverbot ? W momencie jeżeli sama zerwałaby umowę, przez 3 miesiące niema pieniążków a jak to wygląda potem ? i jak to się ma do Elterngeld ?

Wydaje mi sie, ze Elterngeld przysluguje tylko, jesli matka i dziecko mieszkaja w Niemczech (ale pewna nie jestem).
Co do Arbeitsverbot, to jest to tak, ze lekarz najpierw wystawia zaswiadczenie o ciazy, ktore kobieta oddaje pracodawcy (najlepiej za potwierdzeniem lub przy wiarygodnym swiadku) i informuje go, ze korzysta ze swoich praw (Mutterschutzgesetz) i domaga sie stanowiska odpowiedniego dla jej stanu, jesli pracodawca nie jest jej w stanie tego zapewnic, powinien jej to dac pisemnie, a ona powinna ten dokument przedstawic lekarzowi prowadzacemu ciaze...

Czasem wystarczy powiedziec lekarzowi jakie sa warunki pracy i na czym polega i lek. bez problemu (i zadnych zaswiadczen) wystawia Arbeitsverbot

Sprawy przybrały inny obrót m.in. poinformowaliśmy pracodawcę o ciąży, powiedział że czeka nas później rozmowa. Po 2 dniach zaprosił nas na rozmowę, po czym wręczył nam wypowiedzenia... powód - brak pracy (gdzie dodam iż w okresie świątecznym nie puścił nikogo na święta z racji natłoku pracy... taki paradoks) umowa wygasa z dniem 31.12.12. Po dogłębnym przewertowaniu umowy, oczywiście pracodawca zastrzega sobie prawo do zerwania umowy bez podania przyczyny przez pierwsze 6 miesięcy (umowa na rok). Mam załatwiony kontrakt w innej firmie, ale interesuje mnie co możemy teraz zrobić. Nie mamy obecnie meldunku na terenie Niemiec, jest możliwe zameldowanie czasowe u znajomego, ale to ostateczność. Kobieta w 3 miesiącu ciąży tak po prostu zwolniona ? Jak to wygląda prawnie ? Zasiłek (wysokość/czas/wymagania) ? Jak to później wygląda z Mutterschaftsgeld jak i Elterngeld ? W ciągu 2-3 miesięcy napewno będę wynajmował mieszkanie. Pilne

jeżeli był to okres próbny 6 miesięcy to może zwolnic bez podania powodu, Mutterschaftsgeld wypłaca kasa chorych 13€ na dzień a resztę dopłaca pracodawca

Elterngeld zależny jest od dochodu netto osiąganego przez ostatni rok,ewentualnie otrzymałaby 300€ jako bezrobotna, ale musi być ubezpieczona i zameldowana

W momencie jeżeli sama zerwałaby umowę, przez 3 miesiące niema pieniążków a jak to wygląda potem ?

nie napisałeś ile ona tutaj przepracowała

Ostatnia edycja:
belunia napisał:
jeżeli był to okres próbny 6 miesięcy to może zwolnic bez podania powodu, Mutterschaftsgeld wypłaca kasa chorych 13€ na dzień a resztę dopłaca pracodawca

Elterngeld zależny jest od dochodu netto osiąganego przez ostatni rok,ewentualnie otrzymałaby 300€ jako bezrobotna, ale musi być ubezpieczona i zameldowana

04.09.11-19.09.12 była zatrudniona w innej firmie (land też inny) następnie od 23.09.12-31.12.12 obecne zatrudnienie. Zwolnienie bez przyczyny rozumiem, Mutterschaftsgeld brak pracodawcy,jak to wygląda ? Ubezpieczyć musi się sama ? Czy dostanie ubezpieczenie z urzędu ? Elterngeld ? Jeżeli pobierałaby zasiłek to automatycznie traci możliwość wyliczenia dochodów z zeszłego roku ? m.in. 6 miesięcy pracy+6 miesięcy zasiłku ? 300€ jako bezrobotna i ubezpieczenie w przypadku małżeństwa z moich składek albo płacąc 150 Euro miesięcznie ? Dobrze to rozumuje ?

Twoja dziewczyna musi jak najszybciej pojsc do lekarza i poprosic o zaswiadczenie, ze jest w ciazy i przedstawic je pracodawcy za potwierdzeniem odbioru, ew. przy wiarygodnym swiadku, jesli pracodawca nie wycofa wypowiedzenia, to musi pojsc z tym do sadu pracy. Okres probny czy nieprobny-pracodawca nie moze zwolnic kobiety w ciazy (Mutterschutzgesetz)

jesli umowa byla na czas okreslony, to pracodawca nie musi jej przedluzac, co do mieszkania to zgloscie sie jak najszybciej do Wohnungsamt i oni umieszcza was w lokalu zastepczym

belunia napisał:

bo to nie ma znaczenia, nie mozna ot tak sobie zwolnic kobiety w ciazy (Mutterschutzgesetz)

Tugoja
proszę korzystać z funkcji
edit.gif
nie jesteś na czacie

Ostatnią edycję dokonał moderator:
O jaki zasilek ci chodzi? Pracodawca nie mial prawa jej zwolnic.

Po 2 dniach zaprosił nas na rozmowę, po czym wręczył nam wypowiedzenia

myślisz ze jego tez obejmuje Mutterschutzgesetz ?:)

podaj paragraf gdzie jest napisane ze w okresie próbnym nie mogą zwolnic kobiety w ciąży

Powrót