Wyjazd jednego rodzica z dzieckiem za granicę

• Autor wątku Autor wątku Użytkowniknumer1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

Użytkowniknumer1

Stały bywalec
Odpowiedzi
529
Planuję z synem wyjazd na wczasy.
Jestem rozwodnikiem.

Czy do wjazdu na teren niektórych krajów europejskich potrzebny jest jakiś dodatkowy dokument?
Słyszałem o zgodzie matki potwierdzony notarialnie i przetłumaczonej przez tłumacza przysięgłego.

Nie mamy paszportów więc wyjazd będzie do kraju do którego można wjechać na podstawie polskiego dowodu osobistego.
Pod uwagę biorę Albanię, Czarnogórę, Grecję, Chorwację i Bułgarię.
Wyjazd autokarem a więc przejazd prawdopodobnie przez Serbię, Macedonię (zależy od kierunku wczasów).

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka

Przerabiałem kiedyś podobny temat. Również jestem po rozwodzie. Matka chciała wyrobić paszport dla córki, która miała wyjechać poza obszar UE ... sprawa z powództwa matki trafiła do Sądu Rejonowego. Sąd orzekł, iż żadna zgoda drugiego rodzica na wyrobienie paszportu oraz wyjazd dziecka nie jest potrzebna opiekunowi prawnemu dziecka, który ma przyznane w wyroku dzieci bezpośrednią opiekę nad dziećmi. Jako ojciec nie zapytałem o podobną zgodę, gdyż nie marzyłem o wyjeździe z dzieckiem za granicę, gdyż 90% swoich zarobków przeznaczałem na zasądzone mi alimenty na dwójkę dzieci.
Jednak zbulwersowała mnie decyzja Sądu o braku zgody na wyjazd drugiego rodzica ... czyli ojca. Po pierwsze poczułem się jak nie rodzic, a pod drugie to jest to zielone światło na porwania i wywóz dzieci za granicę. Ale skoro robi to Sąd, to chyba zgodnie z i dla dobra dziecka !!!!

Trochę nie na temat bo ja chce uniknąć problemów przy wjeździe do Chorwacji (jest tam kontrola graniczna) a ty masz problem małżeński i nie zgadzasz się z decyzją sądu.

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka

Powrót