wyjazd na stałe do de,co potrzebne

• Autor wątku Autor wątku hrabinakaro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hrabinakaro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam, w styczniu wyjeżdżam na stałe do de, nie mam pochodzenia ani obywatelstwa niemieckiego, proszę o info jakie zaświadczenia zabrać z pl, czytałam różne posty i na chwile obecną wiem że zaświadczenie o posiadaniu ubezpieczenia w pl ( w grudniu zamykam działalność więc więc to zaświadczenie będzie dotyczyło przeszłości ), świadectwa pracy i szkolne, dyplomy - wszystko przetłumaczone, oraz akt ur w formacie międzynarodowym. czy coś jeszcze??? zależy mi aby dobrze się przygotować, aby za szybko nie przyjeżdżać do pl, jestem wdzięczna za każdą odp, pozdrawiam

dlaczego nikt nic nie pisze? nikt nic nie wie? czy coś źle ujęłam?...

Witam, jestem młodą mamą samotnie wychowującą 1,5roczną dziewczynkę. Mam problem otóż koleżanka z niemiec chce mnie ściągnąć do siebie. Ma mieszkanie na siebie, jest po ślubie z niemcem ale są w separacji.. Koleżanka ma 1 miesięcznego synka , i mieszka sama. Pytałam o sprawy związane z zasiłkami i meldunkiem.. No i powiedziała tak: że może zameldowac mnie u siebie, potem mogę się zarejestrować w urzedzie pracy jako bezrobotna, potem mogę się starać o mieszkanie, i pozniej tez o rodzinne dla córki dla siebie , i jakis jeszcze zasilek.. Mam dopiero 19 lat nigdy nie bylam w niemczech i nie znam sie ale chce wiedziec jak jest naprawde bo troche w to nie wierze. Proszę o pomoc

Mam dopiero 19 lat nigdy nie bylam w niemczech i nie znam sie ale chce wiedziec jak jest naprawde bo troche w to nie wierze.
Witam
Na początek na pomoc państwa nie możesz liczyć 3 miesiące to pobyt turystyczny rejestracja w bezrobociu nic nie daje.Po 3 miesiącach może się odezwać biuro dla obcokrajowców sprawdzając czy masz środki na pobyt w Niemczech.
Gdy znajdziesz pracę wtedy jest wszystko ok masz nawet kindergeld a gdy masz mały zarobek możesz starać się o dopłate do mieszkania.
powodzenia

Nasza rodzina jest zameldowana w Niemczech. Ja posiadam niemieckie obywatelstwo i mam Gewerbe, maz jest bezrobotny, mamy 3 dzieci. Czy jako moj malzonek moze starac sie w Jobcenter o Sozialgeld? (nasz dochod to 1400 Euro)

Agnieszka_1977
Ile zarabiasz na gewerbe miesięcznie.
Mąż powinien się zarejestrować jako poszukujący pracy a co z ubezpieczeniem na męża.

tzn na Gewerbe mam 1400 euro (na siebie, troje dzieci i meza)
Maz byl na 3 terminach w Arbeitsagentur. Na 3 powiedzieli mu , cytuje "jako maz Niemki powinien pan miec ambicje mowic biegle, tak jak ona ". Oczywiscie maz wiekszosc rozumie, zaniosl wszystkie dokumenty przetlumaczone przez tlumacza przysieglego.Ma sie zglosic za pol roku z bieglym niemieckim ;)
Jobcenter to chyba inna sprawa. Czytalam w necie, ze jako malzonkowi obywatela niemieckiego, przysluguje mu po 3 miesiacach Sozialgeld (na wniosek). Czy to prawda? Ubezpieczenie jest w trakcie zalatwiania, Kindergeld niestety poszedl do Bautzen (w dniu skladania wniosku, dzieci mieszkaly na terenie Polski). Pieniazkow wiec nie ma na chwile obecna. Zlozylismy wniosek o Wohnungsgeld (w trakcie rozpatrywania)

Agnieszka_1977
Czytalam w necie, ze jako malzonkowi obywatela niemieckiego, przysluguje mu po 3 miesiacach Sozialgeld (na wniosek). Czy to prawda?
Witam
Przy takim dochodzie 1400e mąż może nie otrzymać socjalu może natomiast starać się o darmowy kurs Niemieckiego.
Jeżeli Twoje dzieci przebywają obecnie w Niemczech składaj ponownie wniosek o kindergeld.
Jeżeli masz w okolicy Caritas zgłoś się do nich pomogą w załatwianiu spraw jak wypełnianie druków i otrzymanie kindergeld (duża pomoc w załatwianiu spraw)
Od kiedy przebywacie w Niemczech z meldunkiem na męża i dziecmi.

Powrót