Wyjazd na stale do niemiec z brytyjczykiem partnerem i 2 letnim polsko brytyjskim syn

• Autor wątku Autor wątku asiakeu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asiakeu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Hej kochani prosze o pomoc w killku pytaniach. A wiec moj partner jest brytyjczykiem i zacznie prace w Niemczech okolice Europa parku przy granicy z Francja od 29.04.2013. Ja z synkiem planujemy dojechac za okolo 3 miesiace jak juz moj partner uzbiera na mieszkanie i je wynajmie. Nie jestesmy po slubie czyli rozumiem ze moj synek bedzie ubezpieczony z tata a ja musze sie sama ubezpieczyc. Ile kosztuje takie ubezpieczenie? Wiem ze jest ubezpieczenie prywatne badz panstwowe czy ja bedac bez pracy moge ubezpieczyc sie na panstwowym zamiast prywatnym gdyz slyszalam ze jak sie ubezpieczy prywanie to nie mozna przejsc juz na panstwowe a ja zamierzam tam podjac prace jak synek pojdzie do przedszkola.Ja bylam ubezpieczona przez 8 lat w uk i teraz 8 miesiecy w Polsce jakie dokumenty potrzebuje zeby sie ubezpieczyc w Niemczech? Rozumiem ze oprocz Kindergeld na dzieko zadana wiecej pomoc mi nie przysluguje? Czy moze moge liczyc na jakis dodatek do mieszkania? Dofinansowanie na meble itp? Czy przysluguje mi Elterngeld albo Arbeitslosengeld II (potocznie zwany „Hartz IV”)? Ja oczywiscie chce isc do pracy nie jestem tym typem osoby ktora chce wyjechac do niemiec i zyc na zasilkach ale na poczatek milo bylo by mie tego typu pomoc dopoki nie stane na nogi. Wiadomo ze nie latwo jest przprowadzic sie z Polski do Niemiec. Z gory dziekuje bardzo za odpowiedzi

czyli nie masz prawa do Elterngeld

Powrót