wyjazd na stary paszport a złożony wniosek o nowy dowód

• Autor wątku Autor wątku iskierka0805
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iskierka0805

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Otóż, 3 września wyjezdzam do Tunezji. 8 sierpnia wyszłam za mąż i
zmieniłam nazwisko, ale chcę jechać na stary dowód i stary paszport
(stary w sensie z panińskim nazwiskiem), wiem że tak można. Ale moje
pytanie brzmi czy nie będę miala problemów na granicy, gdy złożyłam
już wniosek o nowy dowód (z nowym nazwiskiem) ?? Czy stary dowó jest ważny, czy kwitek, że złożyłam nowy go unieważnia i nim mam sie posługiwać. Nie będą paszportu weryfikować z jakąś bazą danych w której jest podane, że zmieniłam nazwisko ? W biurze paszportowym ponoc mają baze danych w ktorej mogą mi sprawdzić ze zmieniłam nazwisko.

Bardzo proszę o odpowiedz i opinie.

Strasznie się martwie :( czy nie za wczesnie zlozylam ten wniose (moglam po powrocie z wycieczki) A może złożyć wniosek o paszport i jedzić z kwitkami ? Choć to chyba ryzykowne. Czy zabrać tylko paszport, a gdyby sie zdarzyło, że sprawdzają to wtedy okazac kwitek na nowy dowód i moze akr slubu ? juz sama nie wiem, mam mętlik w głowie.

iskierka0805 napisał:
Otóż, 3 września wyjezdzam do Tunezji.
...chcę jechać na stary dowód i stary paszport
(stary w sensie z panińskim nazwiskiem), wiem że tak można.
Najlepiej......na kartę biblioteczną :D

są ludzie i parapety ... ech <bez komentarza>

jestem niepełnoletnia i mam stary ale juz nie wazny paszport... czy jest możliwość bym z nim przeleciała samolotme z polski do irlandii?

znaczy ze data upłynęła już?

bo normalnie paszport (niebieski)z 2000 roku jest wazny jeszcze do tej daty co na nim pisze...
dzwonilam do biura paszportowego bo tez mialam ten sam problem w rodzinie,,,czy mozna przekroczyc granice na niebieskim paszporcie,,powiedziano ze jak byl na 10 lat i ma jeszcze kilka miesiecy waznosci to mozna

ale jak data uplynie to juz napewno nie

Upłyneła i to sporo... eh cholera ;/ tak myslałam ale musiałam sie upewnic dziekuje :)

Powrót