wyjazd podczas zwolnienia na ciążę

• Autor wątku Autor wątku Nelsonek15
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
N

Nelsonek15

Witam serdecznie.

W mojej firmie w styczniu planujemy urlopy, co za tym idzie, mamy z partnerem wykupioną wycieczkę za granicę.

W marcu okazało się, że jestem w drugim miesiącu ciąży.
Od kwietnia jestem na zwolnieniu. Ze względu na rodzaj wykonywanej pracy - praca w systemie zmianowym (nocki) na produkcji.
Na zwolnieniu zalecenia lekarza - może chodzić.

Ciąża przebiega prawidłowo, na chwilę obecną nie ma przeciwwskazań do lotu samolotem - będę wtedy w drugim trymestrze - czyli najbezpieczniejszym okresie ciąży.

Moje pytanie brzmi - jak według prawa wyglądają wyjazdy podczas zwolnienia na ciążę?

Moja pani doktor powiedziała dziś, że mogę jechać, jeśli na czas wyjazdu przerwę zwolnienie.
Ok, skontaktowałam się więc z moim przełożonym.
Z rozmowy, dowiedziałam się, że aby pójść na urlop musiałabym przejść przez badania medycyny pracy, a nawet jeśli bym została dopuszczona do pracy, będzie to źle widziane w firmie - takie przerywanie zwolnienia na urlop.

Proszę o poradę, wygląda na to, że jestem pod ścianą.
Czy lekarz prowadzący może mi odmówić wydania zaświadczenia o braku przeciwwskazań do lotu tylko dlatego że przebywam na zwolnieniu?
Jak do takiej sprawy podejdzie zus np.podczas kontroli?

Wszyscy mi mówią, że ciąża to nie choroba.. a jednak..

To pracodawca powinien był dostosować pracę do ciężarnej. Rodzaj pracy nie powinien mieć wpływu na zwolnienie.

Lekarz jak nie chce wystawić zaświadczenia, to go nie zmusisz, faktycznie nie powinien robić z siebie wariata i wystawiać zwolnienia i zaświadczenia o dobrym stanie zdrowia w tym samym czasie.

ZUS w czasie kontroli podejdzie do wyjazdu negatywnie. Jedyne dopuszczalne wyjazdy w czasie zwolnienia to takie, które służą odbudowaniu zdrowia (sanatoria itp.), ewentualnie np. wyjazd do mamy, żeby się zajmowała chorą (wtedy trzeba powiadomić ZUS o zmianie miejsca przebywania podczad zwolnienia).

Ostatnia edycja:
Albo jest się zdrowym i pracuje i to na pracodawcy ciąży obowiązek dostosowania stanowiska do ciężarnej albo się choruje i siedzi na L4 w domu. Ciężarne idą na łatwiznę i często ponad pół roku siedzą na l4 ' bo rodzaj pracy ' I tym samym strzelają sobie wkolano bo są uwiazane w domu.

;4266637 napisał:
W marcu okazało się, że jestem w drugim miesiącu ciąży.
Od kwietnia jestem na zwolnieniu. Ze względu na rodzaj wykonywanej pracy - praca w systemie zmianowym (nocki) na produkcji.[/quote
Ciężarnej nie przysługuje zwolnienie lekarskie z tytułu, że jest zatrudniona na stanowisku, na którym wykonuje pracę niedozwoloną dla ciężarnych. To pracodawca ma ją przenieść na odpowiednie stanowisko, a jeśli nie ma takiego, powinien zwolnić ją z obowiązku świadczenia pracy na czas ciąży.
Co do wyjazdu, to gdyby był na dłuższy czas (przeprowadzacie się za granicę) to wystarczyłoby powiadomić ZUS o zmianie miejsca zamieszkania. Jeśli ci udowodnią wakacje, to masz w plecy zasiłek chorobowy

Ostatnia edycja:
Wczasy w zwolnienia lekarskiego lekarskiego powodują utratę prawa do zasiłku chorobowego.
Temat wielokrotnie poruszany na forum został wyczerpany.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót