Wyjazd z dzieckiem za granicę bez zgody ojca?

• Autor wątku Autor wątku Adam4004
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adam4004

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
potrzebuje porady
mam dwójkę dzieci ustalone kontakty i pełnię władzy rodzicielskiej.
Od 1-15 lipca dwójką dzieci powinna spędzać wakacje u mnie. Tymczasem mam tylko jedno dziecko, gdyż drugie podobno nie chciało jechać (opinia matki). I teraz tydzień wcześniej toczyła się dyskusja z matką o wyjeździe zagranicznym właśnie córki na który nie wyraziłem zgody. Wyjazd miał być pod opieką babci a nie matki. Od dwóch dni próbuje ustalić gdzie jest obecnie córka i dostaje zdawkowe informacje ze pod opieką babci. Pytanie co mogę zrobić żeby upewnić się ze dziecko nie wyjechało za granicę a jeżeli wyjechało to gdzie i co zgłosić aby taka sytuacja więcej nie miała miejsca i aby matka wkoncu zrozumiała ze wychowujemy dzieci wspolnie.
staram się zachowac spokój ale w tej sytuacji to raczej mało możliwe gdyż docelowym krajem( ponoć wycieczki) jest kraj arabski :( a w obecnej sytuacji to mało bezpieczne

Prosze o radę profesjonalistow a nie wymadrzanie się w temacie ludzi którym się wydaje

Adam4004 napisał:
co mogę zrobić żeby upewnić się ze dziecko nie wyjechało za granicę
pojechać do dziecka i zobaczyć się z nim. Powinno być w domu.

Nie odgrzewaj starych tematów tylko załóż nowy wątkek

to już zrobiłem i wiem, że wyjechało teraz to już tylko sąd rodzinny i pismo ale mimo to dziękuję za odpowiedź na zadane pytanie. Chodziło raczej o to czy ktoś udzieli mi odpowiedzi czy dziecko przekroczyło granicę i czy ma taki obowiązek czy nie. Nieprecyzyjnie zadane pytanie z mojej strony

PS. Ponieważ operuję na kilku forach to propozycja dla Administratora że skoro nie chce odgrzewać starych wątków to można go poprostu zablokować do edycji

dziecko mogło przekroczyć granicę bez kontroli. Nie ustalisz. Ustal kiedy ma wrócić i jak nie wróci wtedy działaj. Z matką wszystko "dowodowo". Zadzwoń do babki i porozmawiaj z dzieckiem przez telefon. Jak macie otwarte w tej chwili sprawy w sądzi to poinformuj sąd. Równie dobrze możesz składać wniosek o wykonanie kontaktów.

Ostatnia edycja:
Powrót