G
Grzechu79
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Witam
Proszę o pomoc razem z żoną i synkiem planujemy wyjazd do niemiec do bremen chcieli byśmy tam zamieszkać podjąć pracę i żyć jak każdy inny obywatel niemiec.Żona mieszkała tam w latach 80 jako dziecko, posiada dokumenty potwierdzające rejestracje w niemczech.Mojej żony dziadek jest niemcem (może to ważne). Mam następujące pytania:
1. Jakie dokumenty przygotować ?
2. Czy żona powinna sprawy związane z obywatelstwem załatwiać w polsce czy w niemczech ?
3. Czy dostaniemy mieszkanie ?
4. Jak wyglądają świadczenia socjalne kto i kiedy je dostaje ?
5. Co z pracą , jak załatwiać pozwolenie na prace , na miejscu czy jeszcze w polsce można to zrobić ?
6. Które wogóle sprawy możemy załatwić jeszcze w polsce przed wyjazdem ?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc
Pozdrawiam
Proszę o pomoc razem z żoną i synkiem planujemy wyjazd do niemiec do bremen chcieli byśmy tam zamieszkać podjąć pracę i żyć jak każdy inny obywatel niemiec.Żona mieszkała tam w latach 80 jako dziecko, posiada dokumenty potwierdzające rejestracje w niemczech.Mojej żony dziadek jest niemcem (może to ważne). Mam następujące pytania:
1. Jakie dokumenty przygotować ?
2. Czy żona powinna sprawy związane z obywatelstwem załatwiać w polsce czy w niemczech ?
3. Czy dostaniemy mieszkanie ?
4. Jak wyglądają świadczenia socjalne kto i kiedy je dostaje ?
5. Co z pracą , jak załatwiać pozwolenie na prace , na miejscu czy jeszcze w polsce można to zrobić ?
6. Które wogóle sprawy możemy załatwić jeszcze w polsce przed wyjazdem ?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc
Pozdrawiam