Wyjazd z polski do niemiec na stałe

• Autor wątku Autor wątku Grzechu79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Grzechu79

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Proszę o pomoc razem z żoną i synkiem planujemy wyjazd do niemiec do bremen chcieli byśmy tam zamieszkać podjąć pracę i żyć jak każdy inny obywatel niemiec.Żona mieszkała tam w latach 80 jako dziecko, posiada dokumenty potwierdzające rejestracje w niemczech.Mojej żony dziadek jest niemcem (może to ważne). Mam następujące pytania:
1. Jakie dokumenty przygotować ?
2. Czy żona powinna sprawy związane z obywatelstwem załatwiać w polsce czy w niemczech ?
3. Czy dostaniemy mieszkanie ?
4. Jak wyglądają świadczenia socjalne kto i kiedy je dostaje ?
5. Co z pracą , jak załatwiać pozwolenie na prace , na miejscu czy jeszcze w polsce można to zrobić ?
6. Które wogóle sprawy możemy załatwić jeszcze w polsce przed wyjazdem ?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc
Pozdrawiam

Powolenia na prace szanse marne(praktycznie malo mozliwe)..jak nie ma obywatelstwa Niemieckiego to zadnej pomocy od panstwa..wnioski na obywatelstwo mozna skladac w Polsce a jezeli meldunek w Niemczech bedzie to trzeba w Niemczech skladac w AuslÄnderamt...narazie to potrzebne pozwolenie na pobyt ,ktore wydaje sie najczesciej za potwierdzeniem ,ze jestescie w stanie sie sami utrzymac minimum 700 euro na osobe...jak zona bedzie miala Niemieckie obywatelstwo wtedy znacznie prosciej to bedzie wygladac;)

Dziękuję za odpowiedź i mam jeszcze takie pytanie czy wiesz może jak wygląda sprawa załatwiania obywatelstwa . Jak już czytałem wcześniej można to załatwić w polsce ale czy wystarczą dokumenty dotyczące żyjącego dziadka mojej żony ? I jak jest lepiej załatwić to u nas w Polsce czy może w niemczech ? Z góry dziękuję za wszelką pomoc

Pozdrawiam

Nim się zaplanuje wyjazd, należy załatwić sprawę obywatelstwa żony. Robi się to bez opuszczenia Polski.
Wyjazdy w stylu lat 70. i 80. w tej chwili nie są praktykowane, ŻADNE PANSTWO nie ma obowiązku przyjmowania na pobyt wszystkich chętnych. Po otrzymaniu przez żonę obywatelstwa może ona próbować znaleźć pracę w Niemczech i dopiero wtedy możecie zaplanować wyjazd.
W UE możliwe są także wyjazdy na stałe, gdy w nowym kraju przyjezdni są w stanie "samozatrudnić się": założyć dozwoloną działalność gospodarczą pozwalającą się utrzymać na przewidzianym w ustawie poziomie.
Niestety, marzenia a rzeczywistość to są różne rzeczy.

jak mieszakacie w Polsce to tam skladac trzeba o nadanie obywatelstwa Niemieckiego..po otrzymaniu mozecie tu przyjechac i zalatwic reszte..dostaniecie pomoc z panstwa..tylko najpierw musicie miec tu meldunek..mozna sie na ten krotki czas u kogos zameldowac az swoje zalatwicie mieszkanie potem

Jeszcze raz serdecznie dziękuję za odpowiedzi na moje pytania.
I proszę o pomoc jeszcze w jednej sprawie . Ponieważ żona była już dwukrotnie w niemieckim konsulacie w gdańsku i nic nie załatwiła ponieważ wiecznie czegoś niby brakuje jak to jest z tymi dokumentami ? Czy każdy dokument musi być oryginałem i jakie konkretnie mają to być dokumenty ?
Z góry dzięuję za wszelkie informacje
Pozdrawiam
GB

Grzechu,

ja Ci odpowiem na moim przykladzie, bo tez obecnie jestem na etapie odwiedzania konsulatu, tyle ze we Wroclawiu. Powiem Ci tak..... Pokazalem pani volksliste, dokument potwierdzajacy przynaleznosc pradziadka do Vermachtu, ich akty urodzenia i malzenstwa a potem ona sama prosila po kolei o akty urodzenia i slubu az do mnie i zony. Jak juz to wszystko widziala to powiedziala ze akty urodzenia te, ktore na dzien dzisiejszy moge wyciagnac z USC trzeba oddac w oryginalach, pozostalych kopie potwierdzic trzeba za zgodnosc z oryginalem (ona robi to na miejscu) a volksliste trzeba wyslac w oryginale bo oni na poziomie konsulatu nie sa w stanie potwierdzic autentcznosci dokumentu. Wsumie to tyle odnosnie tego co pytales.

Pozdrawiam

Powrót