Wyjorzystanie wizerunku

• Autor wątku Autor wątku uho
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

uho

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam,
zamierzam stworzyć niedługo coś na kształt ukrytej kamery. Każdy chyba wie o co chodzi. Jak wiadomo w całej zabawie najśmieszniejsze zazwyczaj są reakcje ludzi - reakcje, które malują się na ich twarzach. I tu powstaje problem - jakie mam prawo do zamieszczania tych nagrań gdziekolwiek bez prośby o zgodę osób, które na nich występują ? Ktoś podpowiedział mi, że pojedynczych osób nie można filmować, ale można filmować tłum, a za tłum uznaje się już 3 ludzi. Czy to prawda ?

Z góry dzięki za pomoc

Pojedyńcze osoby można filmowac, ale za ich zgoda. Zastanawiam się, czy 3 osoby to już "grupa" w rozumieniu ustawy o prawach autorskich?

Z wypowiedzi wnioskuję, że grupę, tudzież tłum filmować można bez ich zgody. Kwestia definicji tłumu.Tylko samo filmowanie to jedno. A co z umieszczeniem takiego nagrania np. w internecie ? Oczywiście zasłonięcie twarzy nie wchodzi w grę, bo twarz jest najważniejsza. I czy tłum, który mogę filmować, można rozumieć jako osobę - bohatera na pierwszym planie, i troje, czworo ludzi stojących gdzieś dalej, nie tworzących żadnej zwartej grupy ?

Zgoda musi być.
Art. 81. 2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku: 2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

Tu nie ma tego przypadku. Do tego dochodzi ochrona dóbr osobistych - art. 23, 24 kodeksu cywilnego.

czyli z tego możemy uzyskac odpowiedź, czemu w naszym kraju nie ma takiego programu... Trzeba by się zastanowić, czy ten przepis można jakoś przeskoczyć, lub zrobić to jakoś tak, żeby ich nie naruszać.

Dzięki za odpowiedzi...

Powrót