wyjście z zakładu karnego

• Autor wątku Autor wątku OLA.PUCHATEK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

OLA.PUCHATEK

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich.Mam taki problem,mój kolega jest w więzieniu w Siedlcach i miał do końca wyroku 13 miesięcy.Napisał o wokandę która prawnie mu przysługiwała i sędzia umorzył resztę kary ale prokurator i dyrektor więzienia nie zgodzili sie z tym.Dziś mija 7 dni od wokandy i teoretycznie jutro wyszedłby już na wolność gdyż apelacja nie była napisana.Ile jest szans na to że jutro wyjdzie???PROSZĘ POMÓŻCIE

Zależy to od tego czy do dziś wpłynęło zażalenie na postanowienie o warunkowym przedterminowym zwolnieniu

o ile prokurator wnióśł sprzeciw, nie liczyłbym na wyjście! zostaje apelacja do sądu apelacyjnego w danym regionie...

Apelację od czego proponujesz marcinmajster?

Sąd apelacyjny?;) Ja uwazam podobnie jak Kadi, że jesli prokurator "zmieścił" się w terminie i wplynęło zażalenie przed upływem 7 dni, to nie sądze by wyszedł . Musiał by dalej się starac. Z tego co kojarzę to o ponowne rozpatrzenie wokandy można starac sie po upływi 3 ech miesięcy od pierwszej wokandy

Jeśłi prokurator złożył zażalenie to Sąd II instancji je rozpozna a ma na to 14 dni.

wioletka155 napisał:
Sąd apelacyjny?;) Ja uwazam podobnie jak Kadi, że jesli prokurator "zmieścił" się w terminie i wplynęło zażalenie przed upływem 7 dni, to nie sądze by wyszedł . Musiał by dalej się starac. Z tego co kojarzę to o ponowne rozpatrzenie wokandy można starac sie po upływi 3 ech miesięcy od pierwszej wokandy

Na pewno jest juz wiadomo czy wyszedl czy nie - jezeli nie to zanim zacznie sie ponownie ubiegać o wpz poczekałabym jednak do czasu rozpatrzenia zażalenia prokuratora.

Witam!!! Mam pytanie i licze na pomoc. Mój nażeczony ma wyrok 2 lata i 3 miesiące w tym ma odsiedziane 6 miesiecy i 3 dni. Po jakim czasie mógłby opuscis zki czy jako że nie ma ukończonych 21 lat moze stawac na wokande wczesniej. A tak wogle czy pomogło by mu zaswiadczenie ze po opuszczeniu Zk bedzie zatrudniony na pól etatu i bedzie przyjety do szkoły od września i ze w sierpniu zostanie ojcem. Prosze o szybko pomoc i dziękuje z góry.

A ty że nie ma ukończonych 21 lat to nie moze starac sie po 1/3 wyroku.

Nie ma to znaczenia. Małoletni tak samo jak osoba starsza może stawać na warunkowe po połowie kary. Jeżeli nie ma obostrzeń wynikających z recydywy czy art 65 kk

Powrót