Wykaz inwentarza - co ująć?

• Autor wątku Autor wątku Aklorak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aklorak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Dzień dobry.

Przyjęłam spadek z dobrodziejstwem inwentarza. W skład spadku wchodzi mieszkanie z tym co w nim jest i długi z różnych kredytów. Myślę, że już udało mi się wszystkie te długi ustalić, a po stronie aktywów na pewno nie ma nic poza mieszkaniem, więc chciałabym oszczędzić i zrobić wykaz inwentarza, zamiast spisu.

I teraz pytanie, na które nigdzie nie ma odpowiedzi (nawet tu był podobny wątek kilka lat temu i też nie było odpowiedzi, ale może teraz już ktoś miał doświadczenie z tym), jak bardzo szczegółowy ma być ten wykaz? W mieszkaniu są sprzęty RTV i AGD, pięcioletnia zmywarka, czteroletnia pralka, która w dniu zakupu kosztowała ok. 1000 zł, też około pięcioletni telewizor za 1200 w dniu zakupu. Reszta sprzętów ma po 15-20 lat, meble tak samo. Ot mieszkanie starszego człowieka.

W przepisach jest tylko mowa o należytej staranności, w różnych artykułach tak samo, nikt nigdzie nie napisze, co konkretnie ująć, albo od jakiej wartości. Nie wiem czy wymieniać te przedmioty np.
- pralka 200zł,
- telewizor 200 zł,
- czajnik elektryczny 5 zł,

czy może ując to jako sprzęty gospodarstwa domowego za (i tu podać jakąś przybliżoną sumę za wszystko)?

Może robił ktoś wykaz inwentarza i mógłby się podzielić doświadczeniem?

(edit) I jeszcze pytanie odnośnie spłaty długów, czy mogę je spłacać jeszcze przed złożeniem wykazu, czy dopiero jak złożę ten wykaz?

Długi przewyższają wartość aktywów?

Z danych, które udało mi się zebrać - nie.

To długi i tak musisz spłacić w 100 %. Nie ma na co czekać. Spis inwentarza/wykaz ma sens, jeśli długi przewyższają wartość aktywów (ograniczasz zapędy wierzycieli). Jeśli sporządzasz wykaz, to ujmuj wszystko co ma wartość. Liczy się wartość rynkowa rzeczy używanej (nie cena zakupu). Dochowasz należytej staranności.

Powrót