Wykluczenie spadkobiercy ze spadku

• Autor wątku Autor wątku MariuszMaly
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MariuszMaly

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Jestem jednym z 3 spadkobierców. Chciałbym wykluczyć jednego ze spadkobierców powołując sie na tzw. niegodność dziedziczenia. Samo udowodnienie niegodności nie będzie stanowiło problemu.

Proszę jednak o rozjaśnienie w jaki sposób mogę wykluczyć osobę ze spadku oraz jak wyglądają ewentualne koszta.

Czytałem ze koszta mają związek z wartością spadku? Co w przypadku gdy wartość nie została określona?
Wspomnę też że odbyła się już rozprawa o Stwierdzenie nabycia spadku.

Wykluczyć ze spadkobrania może tylko spadkodawca. To on decyduje o ewentualnej "niegodności dziedziczenia".

Piszesz jakieś bzdury...
Można wykluczyć osobę ze spadku powołując się na niegodność dziedziczenia.
Jak niby miałby tego dokonać spadkodawca ktory nieżyje... :brawo::brawo:

Art. 928 KC. Przesłanki uznania spadkobiercy za niegodnego
§ 1. Spadkobierca może być uznany przez sąd za niegodnego, jeżeli:
1) dopuścił się umyślnie ciężkiego przestępstwa przeciwko spadkodawcy;
2) podstępem lub groźbą nakłonił spadkodawcę do sporządzenia lub odwołania testamentu albo w taki sam sposób przeszkodził mu w dokonaniu jednej z tych czynności;
3) umyślnie ukrył lub zniszczył testament spadkodawcy, podrobił lub przerobił jego testament albo świadomie skorzystał z testamentu przez inną osobę podrobionego lub przerobionego.
§ 2. Spadkobierca niegodny zostaje wyłączony od dziedziczenia, tak jak by nie dożył otwarcia spadku.

Trzeba wytoczyć powództwo przeciwko "niegodnemu". Uwaga na termin - nie poźniej niż roku od dnia, w którym dowiedziano się o przyczynie niegodności i nie później niż przed upływem 3 lat od otwarcia spadku.
Opłata sądowa to 5% od wartości udziału spadkowego, jaki przypada na "niegodnego". Nie zalecam pchać się w postępowanie bez profesjonalnego pełnomocnika.

Powrót