Wykonałem zdjęcie swojej pracy i umieściłem je na swojej stronie www

• Autor wątku Autor wątku swojadroga
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

swojadroga

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Wykonuję instalacje antenowe w budynkach. Wykonuję czasem zdjęcia wykonanej instalacji. Podczas przebudowy własnej strony internetowej wykorzystałem jedno z takich zdjęć. Napisał do mnie klient (u którego to zdjęcie zostało wykonane), że mam natychmiast usunąć to zdjęcie, bo on sobie nie życzy chyba, że mu zapłacę.
Na zdjęciu widać antenę satelitarną (bez żadnego loga), dwie anteny do odbioru telewizji naziemnej (również bez znaków firmowych), maszt antenowy, komin i fragment dachu domu klienta i niebo. Żadnych osób nie widać jak również po zdjęciu nie można rozpoznać budynku, na którym została wykonana instalacja.
Klient wie, że to zdjęcie u niego zostało wykonane ponieważ, kiedy skończyłem montaż otrzymał to samo zdjęcie mms-em (na stronie zostało nieco wykadrowane).
Pytanie brzmi, czy musze to zdjęcie usunąć jeśli nie chcę płacić?

Witaj,

generalnie nie ma jakichś specjalnych zakazów fotografowania i rozpowszechniania fotografii czyichś obiektów budowlanych. Natomiast taki budynek może stanowić w mniemaniu danej osoby jej dobro osobiste (Art.23. kodeksu cywilnego). No, i w teorii może być jakaś dyskusja odnośnie naruszenia tego dobra osobistego, choć ja nie za bardzo widzę, jakie w takiej sytuacji mogłoby być takie naruszenie. Druga sprawa to czy w ogóle istnieje możliwość jednoznacznej identyfikacji tego budynku przez obcą osobę.

Przez obcą osobę nie ma możliwości. Zbyt mało szczegółów widać. Poza tym mogę zdjęcię jeszcze "obrobić", aby znikło tło (dach i niebo).

Powrót