Wykonana praca z zastrzeżeniem praw autorskich

• Autor wątku Autor wątku major697
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

major697

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Dzień dobry, w byłej pracy wykonałem prosty skrypt w PHP, w tym skrypcie zastrzegłem prawo do modyfikacji kodu jak i informacje o autorze (czyli sobie). Prac była wykonana w miejscu pracy (bez dodatkowego wynagrodzenia). Jednakże widzę, że skrypt został zmodyfikowany bez mojej wiedzy i zgody czy w takim wypadku, gdy nie zezwalam na jakąkolwiek edycję kodu mogę rościć prawa o usunięcie kodu i czy jest do tego jakaś podstawa prawna ?

major697 napisał:
... Jednakże widzę, że skrypt został zmodyfikowany bez mojej wiedzy i zgody czy w takim wypadku, gdy nie zezwalam na jakąkolwiek edycję kodu mogę rościć prawa o usunięcie kodu i czy jest do tego jakaś podstawa prawna ?
Nawet gdybyśmy mieli tutaj do czynienia z utworem pracowniczym to prawo do wykonywania praw zależnych pozostaje przy autorze chyba, że w umowie określono inaczej. Zatem przede wszystkim zostały naruszone Twoje prawa autorskie osobiste, a roszczenia z tego tytułu reguluje Art. 78. Prawa autorskiego, przedstaw je naruszycielowi listem zpo.

LeszsekS napisał:
Nawet gdybyśmy mieli tutaj do czynienia z utworem pracowniczym to prawo do wykonywania praw zależnych pozostaje przy autorze chyba, że w umowie określono inaczej. Zatem przede wszystkim zostały naruszone Twoje prawa autorskie osobiste, a roszczenia z tego tytułu reguluje Art. 78. Prawa autorskiego, przedstaw je naruszycielowi listem zpo.

Problem polega na tym, że nie mam żadnej umowy co do wykonania takiego skryptu.

To niczego nie zmienia, prawa zależne pozostały przy Tobie.

Powrót