Wykonanie autorskie

• Autor wątku Autor wątku figureliusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

figureliusz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
mam następujące pytanie.
Występowaliśmy z zespołem na festiwalu, gdzie wszystkie wystąpienia zostały nagrane.
Organizatorzy planują wydanie płyty z festiwalu i proszą wykonawców o zgodę na zamieszczenie ich wykonań (przy, oczywiście, bezpłatnym zrzeczeniu się do nich wszelkich praw).
Nasz zespół (m.in.) poprosił o kopię wersji ostatecznej naszego wykonania (tekst i muzyka - nie nasze), aby stwierdzić, czy to wykonanie nadaję się na płytę. Organizatorzy festiwalu odpowiedzieli, że przekazanie nam naszych nagrań będzie naruszeniem praw autorskich (przesłanie mailem, czy płyty kurierem). Możemy sobie przyjechać i przesłuchać na miejscu. Ich zdaniem potrzebna jest do tego zgoda spadkobierców autora utworu.
Będę wdzięczny za odpowiedź (sam jej tu nie znalazłem)
Pozdrawiam
F.
ps, w regulaminie festiwalu nie było słowa o tym, że wystąpienia będą nagrywane i nie udzielaliśmy na to zgody. Czy są jakieś odrębne przepisy prawa regulujące możliwość rejestrowania takich imprez?

Przeniesienie praw autorskich pokrewnych nie musi odbywać się bezpłatnie, wszystko zależy jak postanowiły strony.
Nie jest prawdą, ze przekazanie wykonawcą nagrań z ich wykonaniem (!) będzie naruszeniem prawa autorskiego. Niby na jakiej podstawie? To właśnie wykonawca decyduje na określonych polach eksploatacyjnych jak ma być wykorzystywane ich wykonanie (art. 86 ust 1 pkt 2 lit. c).
Nagrywać można, nie można bez zgody pomiotów uprawnionych rozpowszechniać - zob. bootleg.

Dziękuje za odpowiedź :)
Czy to znaczy, że mogę żądać przesłania mi nagrań?

Pan może im powiedzieć, żeby Panu przesłali w celu zapoznania się z nim, jesli tego nie uczynią to przecież nie musi Pan wyrażać zgody na jego rozpowszechnianie.

organizatorzy twierdzą, że mi nie prześlą, bo to łamanie praw autorskich.
paranoja
na szczęście po podaniu podstawy prawnej reszta wykonawców też powoli zaczyna się upominać o swoje.
dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :) :ok:

Powrót