Wykonanie gry na podstawie projektu

• Autor wątku Autor wątku aquaphant
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A

aquaphant

Zbanowany
Odpowiedzi
13
Witam, jest taka sprawa: Ktoś uważa, że na podstawie mojej dokumentacji do powstającej gry komputerowej (twierdzi, że o jej treści dowiedział się z moich wypowiedzi), ma prawo wykonać grę realizującą ten projekt, bez mojej zgody w jakiejkolwiek formie. Czy ta osoba ma rację?

aquaphant napisał:
... twierdzi, że o jej treści dowiedział się z moich wypowiedzi ...
Słownie przedstawiłeś mu treść swojej dokumentacji ? Czy raczej opowiedziałeś swój pomysł na grę?

Raczej wszystko co mówiłem mam zapisane lub narysowane w dokumentacji, która jest zbiorem pomysłów, koncepcji, założeń na projekt, opisów oraz pomysły te zostały częściowo już wdrożone w postaci programu komputerowego (są one podbierane i realizowane przez złodzieja) (zależy mi szczególnie na nowych rozwiązaniach, których w innych grach nie ma).

aquaphant napisał:
Raczej wszystko co mówiłem ...
Nie odpowiadasz na pytanie. Opowiedziałeś komuś o swoich pomysłach ?

Co do zasady pomysły nie podlegają ochronie prawnoautorskiej a brak zastrzeżenia poufności udzielanych informacji uniemożliwia dochodzenia roszczeń z tytułu ich wykorzystania.

Dokładniej to osoba przeczytała moje notatki bez mojego pozwolenia, ale zamierza zeznawać, że opowiadałem o swoich pomysłach (nigdy się z tym osobnikiem nie spotkałem, nawet nie znam jego danych, twierdzi, że podsłuchuje mnie z sąsiedniego mieszkania jak głośno analizuję projekt i ma "dowód" jak mu o wszystkim mówię).

Już pisałeś tutaj o swoich problemach, dublujesz temat tworzysz kolejne konta.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót