wykonanie wyroku sądowego-prośba o pomocgo-pr

• Autor wątku Autor wątku credka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

credka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam
Zwracam się z prośbą o pomoc w następującej sprawie:
W lutym 2004 roku zostałem oszukany przez sprzedawcę na Allegro (na ponad 3 tys. zł.) Jestem jednym z ponad 200 oszukanych osób. Sprawa trafiła do sądu- został oskarżony o czyn z art. 286 §1 k.k., w styczniu 2005 zapadł wyrok skazujący. Oskarżony został skazany na łączną karę 3 lat pozbawienia wolości, oraz na podstawie art. 46§ 1 k.k. zobowiązany do naprawienia wyrządzonych szkód - zwrotu należności.
Z tego co wiem oskarżony jest na wolności (nie wiem jak długo i czy wogóle odsiadywał karę) Ja swojej należności do tej pory nie odzyskałem.
Nie wiem jakie podjąć kroki w celu odzyskana pieniędzy, oraz czy należą mi się odsetki. Do kogo się zwrócić w tej sprawie, proszę o jakieś rady, z góry dziękuję

jo84@wp.pl

Należy się zwrócić do Sądu karnego który wydał wyrok o przesłanie Ci odpisu wyroku z klauzulą wykonalności (wniosek podlega opłacie w wysokości 6 zł od strony wyroku). Z odpisem wyroku zaopatrzonego w klauzulę wykonalności można wszcząć postępowanie egzekucyjne wobec zobowiązanego.

Dziękuję za odpowiedź.
Otóż po rozprawie, w czerwcu 2005 otrzymałem pocztą: „Odpis wyroku w imieniu RP, Sądy rejonowego w Krotoszynie”. Z tego dokumentu mam informacje, które zamieściłem w pierwszym poście.
Nie wiem czym jest ta klauzula wykonalności, gdy już coś takiego otrzymam- na czym będzie polegało wszczęcie postępowania egzekucyjnego? Gdzie się wtedy kierować?
Jakie są szanse że uda mi się odzyskać swoje pieniądze+ ewentualne odsetki?

Klauzula wykonalności to taka charakterystyczna, spora pieczęć u dołu wyroku, po treści której od razu się zorientujesz że to ona (podejrzewam, że dysponujesz odpisem bez tej klauzuli).

Egzekucję wszczyna się składając wniosek o to (wraz z tytułem wykonawczym, czyli wyrokiem zaopatrzonym w klauzulę wykonalności) do komornika. O komornikach pewnie nie jeden wątek na forum już był.

Szanse na odzyskanie długu zależą w dużej mierze od stanu majątkowego dłużnika.

Egzekucję jednak tak czy owak warto by było wszcząć, bo jej wszczęcie przerywa bieg przedawnienia zasądzonego roszczenia.

Po jakim czasie następuje takie przedawniene?
Chcę jeszcze zapytać o te klauzulę...Czy prośbę o przesłanie tej klauzuli można złatwić telefonicznie?

P.S. A co do stanu majątkowego, to wnioskując z jego zdjęć na naszej-klasie chyba wiedzie mu się całkiem dobrze ;-)

Wniosek o klauzule wykonalności należy złożyć na piśmie i opłacić (zwrotu opłaty możesz potem dochodzić od skazanego wraz z odszkodowaniem).

Przedawnienie w takim wypadku to 10 lat od uprawomocnienia się wyroku.

mój problem jest taki że do Krotoszyna mam około 500 km, czy w takim razie można taki wniosek wysłać pocztą? I jak on wygląda, czy jest dostępny jakis wzór?
A jak wygląda sprawa z odszkodowaniem? chodzi o odsetki?

Można wysłać pocztą. Wniosek musi po prostu spełniać podstawowe wymogi każdego pisma kierowanego do Sądu (jest o tym tzw. przyklejony wątek na forum) a w treści wystarczy jedno zdanie.

Powrót