Wykonanie wyroku

• Autor wątku Autor wątku ankamaja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ankamaja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Mam taki problem. Rok temu skradziono mi samochód. Złodzieje zostali wykryci. Jeden z nich przyznał się do winy i dostał nakaz zapłaty mi zadośćuczynienia na mój wniosek zgodnie z art. 46 KPK. Po posiedzeniu na którym zapadł wyrok podałam numer konta oraz umówiłam się na spłatę w ratach do 10 każdego miesiąca. Wyrok uprawomocnił się 31.03.2011. Do tej pory jednak nie wpłynęły żadne pieniądze na moje konto. Nie wiem co w tej sytuacji zrobić, a chodzi o kwotę 5000 zł, więc darować nie warto, zwłaszcza że w naprawę samochodu musiałam włożyć znacznie więcej. Chłopak ma zasądzony nakaz pracy zarobkowej w okresie kary w zawieszeniu (2 lata w zawieszeniu na 3 lata próby). Czy w tej sytuacji sporządzić pismo do niego? Czy iść do komornika? Czy zgłosić w jakiś sposób sprawę do sądu o niewykonywaniu postanowienia sądu?
Drugi złodziej wraz z paserem nie przyznają się do winy i mają prowadzoną rozprawę.
Proszę bardzo o jakieś informacje co można w tej sytuacji zrobić?
Z góry bardzo dziękuję.

Proszę skierować do sprawcy, na którego Sąd nałożył obowiązek naprawienia szkody wezwanie do zapłaty, zakreślić termin do spłaty całej zasądzonej należności, bez rozbijania tego na raty. Dla złodziei nie można mieć litości bo wykorzystają to przeciwko Pani i wciąż będą uchylać się z zapłatą. Jeśli minie termin proszę wystąpić o klauzulę wykonalności na przedmiotowy wyrok i udać się z wnioskiem egzekucyjnym do Komornika Sądowego.

Dzięki bardzo za rzeczową i szybką odpowiedź :) Zrobię tak na pewno.Tylko jeśli chodzi o klauzulę wykonalności, nie bardzo wiem jak to zrobić :(

pomagam napisał:
Proszę skierować do sprawcy, na którego Sąd nałożył obowiązek naprawienia szkody wezwanie do zapłaty, zakreślić termin do spłaty całej zasądzonej należności, bez rozbijania tego na raty. Dla złodziei nie można mieć litości bo wykorzystają to przeciwko Pani i wciąż będą uchylać się z zapłatą. Jeśli minie termin proszę wystąpić o klauzulę wykonalności na przedmiotowy wyrok i udać się z wnioskiem egzekucyjnym do Komornika Sądowego.

A po co wzywać? Ostrzegać. Doskonale wie, że ma zapłacić.

Składa pani wniosek (z podaniem syg akt) o nadanie Wyrokowi Klauzuli Wykonalności w sekretariacie, lub okienko podawcze. można listownie ale ta opcja, wydłuża czas (Wzór znajdzie pani w sieci). Obecnie na posiedzeniu niejawnym SR wydają postanowienia o nadaniu klauzuli - formalność.
I z Wyrokiem z klauzulą do komornika. Wnioskuje pani o zajęcie wynagrodzenia, ruchomości, kont bankowych...itd.

Powrót