Wykonawca odmawia wystawienia FVAT

• Autor wątku Autor wątku nowyignorant
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nowyignorant

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Sprawa wygląda nastepująco:
jestem inwestorem,zatrudniłem elektryka w listopadzie 2008,robocizna+materiały z jego hutrowni,umowa ustna.
Po wykonaniu 1/3 robót pojawiły się zgrzyty,prace przerwane.
W grudniu 2008 podpisana umowa pisemna, w styczniu 2009 prace były kontynuowane, zakonczone w lutym 2009.
Wpłaty ratami,mam KP,umowa była iż otrzymam na materiały FVAT (mówił,że wystawi ja na koniec robót=będę mógł zwrócic nadwyżki materiałowe).
Umówilismy sie na splate ratalną-ustaliliśmy harmonogram.Ostania rata miala uwzględniać materiały i końcową robociznę.
Roboty zakończone,za materiały zapłaciłem,poprosiłem o FVAT za materiały-USŁYSZAŁEM,ŻE TERAZ MI TAKIEJ NIE WYSTAWI,PONIEWAŻ 2/3 MATERIAŁÓW ZAKUPIŁ W ROKU 2008(!), rok już zamknął, może mi wystawić na niewielką część zakupiona w tym roku,o pozostałej mogę zapomnieć.
Ja się oburzyłem,bo przeciez zapłaciłem, a nie otrzymałem nawet głupiego paragonu, wstrzymalem się z zaplatą reszty pieniędzy.
Straszy mnie zapisem, który cytuje poniżej.
„Wykonawca zobowiązany jest do wystawienia faktury VAT na rzecz Zamawiających obejmującej przedstawioną w paragrafie 4 kwotę powiększoną o nalezny podatek VAT wynoszący 22% wartości faktury”
Kwota ta dotyczy zarówno materiałów(za które płaciłem już 22%),jak i robociznę(za któej nie wymagałem faktury,a przecież i tak jest na nia 7%)
Proszę o porade,co powinienem robić dalej?
Przypomnę tylko,iż na wszystkie materiały mam wydrukowane zamówiena z jego hurtowni,zarówno z roku 2008,jak i 2009.

Ostatnia edycja:
Dlaczegóż to nie wymaga Pan faktury za robociznę?

Kosztow robocizny nie moge w zaden sposob odpisac,natomiast na materialy chce skorzystac ze zwrotu VAT po wejściu do UE.

Rozumiem.
Zrobił Pan wielki błąd, że na bieżąco nie brał Pan faktur wystawianych imiennie na Pana.
Trudno powiedzieć w jaki sposób ten elektryk rozliczył swą hurtownię ze sprzedanych materiałów - musiał przecież zrobić remanent na koniec roku (z postu wynika, że prowadzi on też hurtownię materiałów elektrycznych - chyba że Pan coś źle napisał).

Wiem,ze popełnilem blad.Pytanie teraz brzmi-czy fakt,iz mam wydrukowane zamowienia materialowe nic nie znaczy?
Przeciez powinienem otrzymac chociaz paragony za material,ktory zostal zaplacony.
Mam dowod na to,ze material odebralem-jak on mogl zamknac rok(legalnie) skoro nic mi nie wystawil?

Proszę się udać do Urzędu Skarbowego lub UKS i poprosić o pomoc. Przeprowadzą kontrolę dokumentów i wszystko się wyjaśni.

Powrót