Wykonywanie usług na czarno!

• Autor wątku Autor wątku Zbyszek1990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zbyszek1990

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Dzień dobry!

Odkąd tylko pamiętam mój ojciec wykonywał różne usługi stolarskie dla ludzi biorąc od nich pieniądze nie płacił jednak od tego żadnego podatku bo nigdy nie był zarejestrowany. Często mu w tym pomagałem i od czasu od czasu dostawałem od niego pieniądze za pomoc teraz jestem z nim w konflikcie. Zabroniłem mu wykonywania lewej roboty dlatego że ja i reszta rodziny nie mamy w domu żadnej prywatności. Dlatego też on w odwecie zagroził mi że zgłosi do urzędu skarbowego że to ja wykonywałem te usługi i brałem za to pieniądze. Jest to oczywiście kłamstwo ale on twierdzi że ma na to świadków (podejrzewam że swoich kolegów). Czy w takiej sytuacji urząd skarbowy może nałożyć na mnie jakąś grzywnę?

Proszę na odpisanie na mojego posta!

Z góry dziękuje!

Radziłbym do rodzinnych rozgrywek nie mieszać urzędów. To jest pieniactwo.

Rozumiem ale jeśli jednak ojciec zgłosił to do urzędu skarbowego mógłbym mieć z tego jakieś problemy!

[cytat:zpoe0oms]Często mu w tym pomagałem i od czasu od czasu dostawałem od niego pieniądze za pomoc teraz jestem z nim w konflikcie. Zabroniłem mu wykonywania lewej roboty dlatego że ja i reszta rodziny nie mamy w domu żadnej prywatności. [/cytat:zpoe0oms]
Dla mnie to jest dziwna sytuacja. Dopóki płynęły korzyści z działalności na czarno, to nie miałeś żadnych wątpliwości i nie broniłeś ojcu pracy. Teraz, gdy już takowych korzyści nie ma, to powstaje konflikt i niegodne polecenie praktyki. Trochę ciężko mi uwierzyć, że właśnie obudziło się sumienie i uznaje pracę na czarno za straszne zło.

Chodzi o to że ja i moja rodzina nie mamy wcale prywatności po naszym podwórku kręcą się rożne typy. I jak napisałem od czau do czasu dostawałem jakieś pieniądze nie zawsze.

aaa dopóki były pieniądze z tego to i prywatność jakoś nie była taka cenna...a teraz ....

no ale OK... - czyj jest teren posesji i dom ? na jakiej zasadzie mieszka tam ojciec a na jakiej ty?

Tu nie chodzi o pieniądze bo mam dobrą pracę ojciec zresztą też. Kiedyś było to po prostu znośnie dlatego że nie było to na taką skalę jak teraz a poza tym ojciec urządza ze swoimi kolegami libacje alkoholowe a potem się w domu awanturuje ze wszystkimi.

Ja i mój brat jesteśmy właścicielami tej posesji po równo dostaliśmy to w darowiźnie od naszej mamy! A ojciec jest jedynie zameldowany na stałe!

Powrót