Wykorzystane logo, nie do celów zarobkowych a prawo autorskie

• Autor wątku Autor wątku jimmyjean
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jimmyjean

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry.

Jestem grafikiem i wykonuje projekty graficzne dla znajomego który chce wystartować z internetowa wytwórnia, hobbystycznie ale w przyszłości miało to zarobki przynieść.

Wykonałem dla niego logo, wsyztako na umowę koleżeńska, bez żadnej papierologii.

Dziś doszły do nas zdjęcia, ze logo zostało przerobione, wstawione w celach prześmiewczych praktycznie wszędzie, nawet zosttal z nim jako okładka udostępniony utwór na platformie ***mod*** przez pewna która znamy. Nie używaj go raczej w celach zarobkowych ale niszczy tym wizerunek całego projektu.

Nasze logo tez nie jest nigdzie zarejestrowane, ale mam wsyztakiie pliki które potwierdzają ze jest stworzone przez mnie.

Czy możemy coś z tym zrobić, ubiegać się o coś, nie wiem jakieś rady? Nie spotkałem wie nigdy z taka sprawa i dlatego nie wiem co robić, zazwyczaj jako grafik sprzedaje logo które jest rejestrowane i wtedy droga jest prosta.
Ale tu mam pustkę.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
jimmyjean napisał:
... zazwyczaj jako grafik sprzedaje logo które jest rejestrowane i wtedy droga jest prosta. ...
Przede wszystkim mylisz dwie kompletnie różne kwestie. Prawa autorskie do utworu jakim jest zazwyczaj logo oraz rejestrację znaku towarowego. Sama sprzedaż loga nie powoduje z automatu nabycie praw autorskich majątkowych do tego utworu, niezbędna jest umowa pisemna przeniesienia praw zawarta w sposób ściśle określony Ustawą. Co do zasady uzyskanie praw ochronnych do znaku towarowego wymaga posiadanie do niego odpowiednich praw.

Wracając do meritum Twojego problemu, rozpowszechnienie opracowania cudzego utworu bez zgody autora utworu pierwotnego jest deliktem cywilnym jak i karnym, jest przestępstwem.

Powrót