Wykorzystane projekty

• Autor wątku Autor wątku wink25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wink25

Użytkownik
Odpowiedzi
65
Witam. Wykonywałem na zlecenie dwa projekty graficzne stron www dla firmy webmasterskiej. Oba nie zostały zapłacone jednak je wykorzystano dla swoich celów. Doprowadziłem do zablokowania tych stron na mocy ustawy o prawach autorskich i ustawy o swiadczeniu usług drogą elektroniczna.

Teraz, firma webmasterska chce zmienić ukradziona mi grafike na stronie na swoją i ponownie uruchomić strone.

Mam pytanie.

Czy skoro mój projekt został już wykorzystany to nadal moge ubiegać się za niego zapłaty.

Bardzo prosze o odpowiedź :(.

Witam,

oczywiście, że tak, powinna jednakże Pani udowodnić fakt wykorzystywania Pani utworów w określonym czasie. Okres przedawnienia naruszenia praw autorskich to zwykle trzy lata (zależy od zarzutów i zagrożenia karą).

Strona z Pani grafikami powinna być zarchiwizowana - print screeny, film, wydruki - najlepiej u notariusza, prawnika lub na policji - wtedy będą dobrym materiałem dowodowym na wypadek sprawy sądowej.

Proszę postudiować ustawę o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku, a w szczególności:
# - Rozdział 8 Ochrona autorskich praw osobistych Art. 78.
# - Rozdział 9 Ochrona autorskich praw majątkowych Art. 79. do 80.
# - Rozdział 14 Odpowiedzialność karna Art. 115. do 124.

Artykuł trzeba dobrać w zależności od naruszenia. Proszę pamiętać o możliwości uzyskania trzykrotności stosownego wynagrodzenia...

Witam.

Nie jestem kobietą :). Bardzo jednakże dziękuje za pomoc w tej kwestii.

Czy płaci się coś za zarchiwizowanie takich stron np. na komendzie policji? no bo u prawnika lub notariusza napewno zapłace niezła sume.

Bardzo dziękuje za pomoc.

Policja to nie firma prywatna, jeśli uznają oni, że materiał ten będzie potrzebny to zaarchiwuzją go na potrzebny ewentualanego postępowania karnego, a nie na potrzeby prywatne.
Tak wiec jeśli chce Pan wytoczyć proces cywilny to lepiej samemu zaopatrzyć się w takie rzeczy.

czyli sam musze zgromadzić i zarchiwizować materiały dowodowe. to brzmi dla mnie lepiej. Rozumiem i dziękuje wam za pomoc. narazie.

Powrót