wykorzystani zdjecia w gazecie lokalnej oraz nieprawdziwe informacje

• Autor wątku Autor wątku nela29
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nela29

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,proszę udzielic mi informacji na temat zamieszczenia mojego zdjęcia w gazecie lokalnej.
Dwa lata temu zgodziłam się na udzielenie wywiadu do gazety lokalnej dot.adopcji. W gazecie ukazalo się zdjecie moje i mojej corki ( bez mojej zgody). Nic z tym nie robiłam, gdyz uważałam, ze art. mial na celu zachecic osoby zainteresowane do podjecia kroku i rozpoczęcia procedur adopcyjnych.
W lokalnej gazecie ponownie ukazalo się nasze zdjecie, jako dodatek do art. Na temat rodzin zastępczych. Autor art. rozpisal się jakie korzyc finansowe sa dla rodzin, które zechca stworzyc rodzine zastepcza dla dzieci z domu dziecka. W srodku art.umiescil nasze zdjecie podpisujące ze ja wlasnie stworzyłam taka rodzine dla mojej corki.
Osoby, które mnie znaja i przeczytaly art. zadaja mi pytanie, czy zrobiłam dobry interes przyjumac dziecko na wychowanie. Chciałabym podkreślić, iż jest bardzo duza roznica miedzy rodzina adopcyjna ( pelna adopcja) a rodzina zastepcza, m.inymi to ze nie otrzymuje zadnych profitow z tego tytulu.
Jakie mam prawa w tym zakresie, ze nasze zdjecie ( bez mojej zgody) zostalo wykorzystane w gazecie lokalnej oraz umieszczając je sugeruja ze jestem rodzina zastepcza i otrzymuje z tego tytulu pieniadze?

Wszystko zalezy tak naprawdę jak się umawialiście z dziennikarzami... bo tutaj mogą wyjść różnice w interpretacji tych faktów.

Jeśli jest tak jak Pani mówi to:
Rozpowszechnianie wizerunku bez zgody osoby uprawnionej:
art. 81 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Art. 81.
1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej.
W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta
otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem
przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych,
zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz,
publiczna impreza.
Może być to zezwolenie ustne, jednak trudne jest do udowodnienia. Jeśli był to wywiad to mogłobyć nagrywane.

Potem:
Art. 83.
Do roszczeń w przypadku rozpowszechniania wizerunku osoby na nim przedstawionej
oraz rozpowszechniania korespondencji bez wymaganego zezwolenia osoby, do
której została skierowana, stosuje się odpowiednio przepis art. 78 ust. 1; roszczeń
tych nie można dochodzić po upływie dwudziestu lat od śmierci tych osób.

Sama odpowiedzialność
Art. 78.
1. Twórca, którego autorskie prawa osobiste zostały zagrożone cudzym działaniem,
może żądać zaniechania tego działania. W razie dokonanego naruszenia może
także żądać, aby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych
do usunięcia jego skutków, w szczególności aby złożyła publiczne
oświadczenie o odpowiedniej treści i formie. Jeżeli naruszenie było zawinione,
sąd może przyznać twórcy odpowiednią sumę pieniężną tytułem zadośćuczynienia
za doznaną krzywdę lub – na żądanie twórcy – zobowiązać sprawcę, aby uiścił
odpowiednią sumę pieniężną na wskazany przez twórcę cel społeczny.

Samo przeinaczanie faktów co do Pani życia prywtnego może stanowić naruszenie dóbr osobistych sensu stricto z art. 23 Kodeksu Cywilnego - chodzi tutaj o ochronę stanu cywilnego, prywatności, oraz nie przeinaczanie faktów z życia prywatnego mogącego zaszkodzić czci danej osoby.
Art.*23.*Dobra osobiste człowieka, jak w szczególności zdrowie, wolność, cześć, swoboda sumienia, nazwisko lub pseudonim, wizerunek, tajemnica korespondencji, nietykalność mieszkania, twórczość naukowa, artystyczna, wynalazcza i racjonalizatorska, pozostają pod ochroną prawa cywilnego niezależnie od ochrony przewidzianej w innych przepisach.

Pani ewentualne żądania zostały wyliczone w art. 24.
Art.*24.*§*1. Ten, czyje dobro osobiste zostaje zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania, chyba że nie jest ono bezprawne. W razie dokonanego naruszenia może on także żądać, ażeby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności ażeby złożyła oświadczenie odpowiedniej treści i w odpowiedniej formie. Na zasadach przewidzianych w kodeksie może on również żądać zadośćuczynienia pieniężnego lub zapłaty odpowiedniej sumy pieniężnej na wskazany cel społeczny.
§*2.*Jeżeli wskutek naruszenia dobra osobistego została wyrządzona szkoda majątkowa, poszkodowany może żądać jej naprawienia na zasadach ogólnych.
§*3.*Przepisy powyższe nie uchybiają uprawnieniom przewidzianym w innych przepisach, w szczególności w prawie autorskim oraz w prawie wynalazczym.

Bezprawności się tutaj domniemywa, wiec każde naruszenie dobra osobistego bez wskazania podstawy prawnej, jest naruszeniem prawa osobistego.. tutaj w grę wchodzi nierzetelność dziennikarska...

Więc może poprostu najłatwiej żądać sprostwania na podstawie ustawy o prawie prasowym - art. 31 i następne
Art. 31. Na wniosek zainteresowanej osoby fizycznej, prawnej lub innej jednostki organizacyjnej redaktor naczelny redakcji właściwego dziennika lub czasopisma jest obowiązany opublikować bezpłatnie:

1) rzeczowe i odnoszące się do faktów sprostowanie wiadomości nieprawdziwej lub nieścisłej,

2) rzeczową odpowiedź na stwierdzenie zagrażające dobrom osobistym

W następnych art. ma Pani opisane formę sprostowania i motywy dla których redaktor może odmówić takiego sprostowania...

Powrót