wykorzystania przez prywatna gazete bez mojej zgody zdjec ktore zrobilem.

• Autor wątku Autor wątku fotodesign
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fotodesign

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Potrzebuje porady w sprawie wykorzystania przez prywatna gazete bez mojej zgody zdjec ktore zrobilem. Sytuacja wyglada tak pewna gazeta poprosila mnie o wykonanie fotografi modelka, gdzie za to mialem otrzymac reklame w tej gazecie. Po wykonaniu zdjec przekazalem wgladowki tych fotografi do gazety z ktorych mialy zostac wybrane najlepsze. okazalo sie, ze prace juz do mnie nie wrocily a zdjecia ukazaly sie w gazecie. Pod zdjeciami nie bylo napisane kto to fotografowal oraz nie bylo zadej reklamy. Nie posiadam zadnej umowy z ta gazeta ale wydaje mi sie, ze ta gazeta nie miala prawa bez mojej zgody zamiescic tych zdjec. Prosze po mozcie!

EDIT: Piszemy po polsku!

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Posiada Pan negatywy tych zdjęć - cyfrowe lub na filmie? Jeżeli tak to można udowodnić kto jest twórcą zdjęć, następnie trzeba udowodnić, że nie wyraził Pan zgody - wystarczy zeznanie. Oni będą musieli udowadniać, że taką zgodę otrzymali :)

Można się do gazety odezwać w sprawie bezprawnego wykorzystania zdjęć i skoro już zostały opublikowane: zakazać dalszej publikacji (trochę poniewczasie) lub wycenić swoją pracę i zażądać wynagrodzenia za zdjęcia.

W innym wypadku mówimy o odpowiedzialności karnej opisanej w ustawie z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Trzeba wystąpić z wnioskiem o popełnienie przestępstwa.

Pozdrawiam :cool:

fotodesign napisał:
Po wykonaniu zdjęć przekazałem wglądówki tych fotografii do gazety z których miały zostać wybrane najlepsze. okazało się, że prace już do mnie nie wróciły a zdjęcia okazały się w gazecie.
A kto miał zadecydować, które zdjęcia zostaną wybrane - samodzielnie gazeta, czy wspólnie z tobą?

Grim Reaper napisał:
Trzeba wystąpić z wnioskiem o popełnienie przestępstwa.
Pozdrawiam :cool:
Hmm wnioskować o popełnienie przestępstwa?:P A do kogo ?:D

Chyba miałeś na myśli złożenie zawiadomienie o popełnieniu przestepstwa określonego w art. 116 Ustawy o prawie autorskim i prawch pokrewnych dotyczącego rozpowszechniania utworu bez uprawnienia w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.
Korzyść w tej sytuacji polega na zwiększeniu poczytności gazety. NIe musisz udowadniać wysokości kwoty. CO więcej nie jest istotne czy korzyść rzeczywiście nastąpiła.

Dziękuję bardzo za informację i pomoc, potwierdziło się wszystko co myślałem.
Myślę, że pierwszym krokiem jaki zrobię to napiszę pismo do gazety informujące o popełnieniu przestępstwa i przekaże wycenę zdjęc jeśli zaś nie wypłacą określonej kwoty, sprawę przekaże na policję.
Jeśli uważacie inaczej proszę o informację.
Jeszcze raz wielkie dzięki :)

To jest dobry pomysł. Nie rób tylko błędu i nie pisz pisma emocjonalnego. Napisz coś w tym rodzaju w związku z wykorzystaniem w wydaniu z dnia........... nazwa gazety, której Państwo jesteście wydawcą zdjęć(cia) do którego posiadam osobiste i majątkowe prawa autorskie wzywam Państwa do podpisania umowy zlecenia i wypłacenia należnego mi honorarium w kwocie ...........zł.
Ponieważ wykorzystali Państwo bez upoważnienia i podania autora, będące moją własnością zdjęcia w kolejnym wydaniu swojej gazety która jest produktem komercyjnym, uczynili to Państwo w celu osiągnięcia korzyści mająkowej, czym wyczerpali Państwo znamiona przestępstwa określonego w art.116 par 3 (jeśłi dobrze Pamiętam) KK.
Jednocześnie uprzejmie informuję, że w przypadku braku odpowiedzi z Państwa strony w terminie 5 dni od daty otrzymania niniejszego pisma skieruję do właściwej miejscowo Prokuratury Rejonowej zawiadomienie o popełnieniu przez Pańtwa przestęstwa określonego w cytownym wyżej przepisie.
Pozdrawiam i tak dalej :)

fotodesign napisał:
Jeśli uważacie inaczej proszę o informację.
jeśli już, to z Art.115, a nie ze 116...

Nie odpisałeś, więc zakładam, że to gazeta, jako zamawiający, dokonywał samodzielnie wyboru zdjęć do rozpowszechnienia. W takim układzie rozpowszechnienie zdjęć oznaczałoby odebranie przez gazetę, jako zamawiającego, zamówionego dzieła w ramach zrealizowanej umowy o dzieło. Jeśli zaś odebrano dzieło, to automatycznie otrzymano od ciebie licencję na rozpowszechnianie tego dzieła (nie było klauzuli warunkowego udzielenia licencji po otrzymaniu wynagrodzenia). Więc moim zdaniem rozpowszechnienie było legalne (umowa), choć nie otrzymałeś za swoje dzieło uzgodnionego wynagrodzenia, o które oczywiście należy wystąpić.

Natomiast, jak najbardziej naruszono twoje osobiste prawa autorskie, jeśli nie wyrażałeś wyraźnej zgody na anonimowe rozpowszechnianie zdjęć.

I takie jest moje zdanie odrębne...

_chris_ napisał:
jeśli już, to z Art.115, a nie ze 116...

Jeśli zaś odebrano dzieło, to automatycznie otrzymano od ciebie licencję na rozpowszechnianie tego dzieła (nie było klauzuli warunkowego udzielenia licencji po otrzymaniu wynagrodzenia). Więc moim zdaniem rozpowszechnienie było legalne (umowa), choć nie otrzymałeś za swoje dzieło uzgodnionego wynagrodzenia, o które oczywiście należy wystąpić.
Chcesz powiedzieć, że jeśli ktoś wyśle do gazety zdjęcia to gazeta może sobie wybrać dowolne i je rozpowszechniać bez uiszczenia wynagrodzenia twórcy?
Jak dla mnie gazeta po wybraniu zdjęcia powinna się skontaktować z twórca i omówić warunki. Ciężko się zgodzić z tym co mówisz tym bardziej, że w takim przypadku przez analogię należałoby przyjąć, że jeśli pisarz wyśle egzemplarz swego dzieła do wydawcy to ten może je wydrukować nic nie płacąc twórcy.A co jeśli pisarz wyśle to zdjęcie do 40 wydawnictw? I w tym przykładzie a co jeśli pytający wysłałłby to zdjęcie do kilku(nastu) gazet i podpisał umowę przekazującą autorskie prawa majątkowe z jedną z nich ?
Rozpowszechnienie bez zgody osoby upoważnionej pasuje jak.........drut:P

Ostatnia edycja:
andrzejw napisał:
Chcesz powiedzieć, że jeśli ktoś wyśle do gazety zdjęcia to gazeta może sobie wybrać dowolne...
zależy od umowy pomiędzy stronami. O to zresztą wcześniej pytałem...
Jak dla mnie gazeta po wybraniu zdjęcia powinna się skontaktować z twórca i omówić warunki.
warunki były wcześniej uzgodnione - zawarto umowę o dzieło, w której wszystko określono.
I w tym przykładzie a co jeśli pytający wysłałby to zdjęcie do kilku(nastu) gazet i podpisał umowę przekazującą autorskie prawa majątkowe z jedną z nich ?
ktoś mógłby mieć problem. Ale to czyste gdybanie.

Powrót