Wykorzystania wizerunku bez zgody

• Autor wątku Autor wątku KubaPolska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KubaPolska

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam,

Zwracam się z prośbą o informację i pewną interpretację wykorzystania mojego wizerunku. Dość spory portal wykorzystał mój wizerunek (na zdjęciu nie widać całych twarzy innych osób). Zdjęcie , o którym mowa nie zostało wykonane przez ten portal, został zrobiony zrzut z materiału wideo, którego autorem jestem ja. Nie dałem nikomu zgody na wykorzystywanie i przetrwanie tego materiału. Tylko ja udostępniałem to nagranie aby pokazać swoją prezentację, którą wykonałem w metrze.

Artykuł również zawiera bardzo mocne subiektywne opinie autora dotyczące pracy coacha (jestem również coachem), a w treści nie ma w wzmianki o mojej osobie, firmie lub innych związanych ze mną pośrednio spraw.
Kilka osób już do mnie w tej sprawie napisało iż taka treść powiązana z moją osobą wpływa na mój wizerunek i łączy treść właśnie ze mną niszcząc mój wizerunek profesjonalnej osoby. Portal ten ma dość sprawy zasięg.

Moje pytanie:
Czy INN Poland miał prawo przetworzyć film, którego własnością jestem ja bez mojej zgody?
Czy INN Poland miał prawo wykorzystać mój wizerunek ?

Jeżeli nie to jakie przysługują mi prawa?

Link do wpisu: https://web.facebook.com/innpoland/posts/1643581932574490

Pozdrawiam

Drogi trenerze, jak masz pomagać innym jak nie potrafisz sobie. Zauważ, że funkcja Szukaj jest łatwo dostępna i od jej użycia warto rozpocząć poszukiwanie rozwiązania problemu tym bardziej że temat popularny i wielokrotnie omawiany. Na początek dla ułatwienia - hasła: wizerunek, rozpowszechnianie wizerunku, cytat, prawo cytatu.

Drogi Leszku, jeżeli już ktoś do mnie piszę na dany temat, a udostępniłem wcześniej odpowiedź to wysyłam mu link i dziękuję, a nie oceniam. Fakt szukania tutaj pomocy ma się nikaj do tego jak pomagam innym ludziom. Przeczytałem zapisy odnośnie prawa z tym związanego ale nie jestem w stanie sam ocenić czy w tym KONKRETNYM przypadku jak to interpretować dlatego napisałem na forum. Skoro taki problem odpisać na 2 pytania tak lub nie , mogli nie mogli to sugeruję nie odpisywać bo nic to nie wnosi to w/w wpisu.

KubaPolska napisał:
... Skoro taki problem odpisać na 2 pytania tak lub nie ...
Gdyby na Twoje pytania można było odpowiedzieć tak jednoznacznie takie odpowiedzi by padły. Skorzystaj z rady i poczytaj wątki zarówno o korzystaniu z wizerunku jak i o cytowaniu. Wykaż minimum własnej inicjatywy.

PS.
Tak, specjalność jaką się chwalisz ma znaczenie.

Powrót