Wykorzystanie artykułu w magazynie bez zgody autora

• Autor wątku Autor wątku nostresss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nostresss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,
We wrześniu 2020 wysłałam do magazynu medycznego (Magazyn Pielęgniarki i Położnej) artykuł do publikacji. 2 lata wcześniej również pisałam dla nich artykuły - w tamtym czasie przed publikacją dostałam umowę o wynagrozenie i drugą o przekazanie praw autorskich.

Tym razem, mimo upominania się średnio raz w miesiącu od września, odpowiedź dostałam pod koniec grudnia. Poinformowano mnie, że artykuł został już wydrukowany, więc proszą abym dosłała szybko podpisane (załączone w tymże mailu) umowy, bo muszą rozliczyć się przed końcem roku.
Odpowiedziałam, że prawdopodobnie nie będę mogła tych umów podpisać, skoro jest już po fakcie i artykuł poszedł do Magazynu bez mojej zgody i bez żadnej wcześniejszej informacji.
Kolejna odpowiedź jaką od nich otrzymałam: mam zrzec się honorarium.

Magazyn publikuje w 10 000 egzemplarzach. Artykuł był na 3 strony A4.

Proszę o podpowiedź, co w tej sytuacji mogę zrobić i jak zawalczyć o swoje?

Pozdrawiam, Kamila

Co do zasady na opublikowanie Twojego artykułu nie jest niezbędna umowa w formie pisemnej, wysłałaś go do redakcji celem opublikowania zatem Twój utwór został wykorzystany zgodnie z Twoim zamiarem i przeznaczeniem. Póki co żadne Twoje prawa nie zostały naruszone. Redakcja korzysta z Twojego utworu na podstawie licencji domniemanej - Art. 65. UoPAiPP i następny. Nawet bez pisemnej umowy masz prawo do wynagrodzenia.
Możesz o powyższy fakcie poinformować redakcję, wystawić rachunek i wezwać do zapłaty należnego wynagrodzenia.

PS.
Brak wynagrodzenia nie stanowi naruszenia praw autorskich majątkowych.

Ostatnia edycja:
Dzięki za odpowiedź.

Czyli rozumiem, że mimo, że jest marzec mogę nadal domagać się wynagrodzenia? Jakaś podstawa prawna gdyby próbowali mnie szachować?

Art. 43. UoPAiPP. Nieodpłatność musi być wyraźnie sformułowana, nie może być dorozumiana.

Powrót