Wykorzystanie cytatu na fotografii

• Autor wątku Autor wątku just724
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

just724

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Zastanawiam się jak to jest w prawie autorskim, jeśli chodzi o umieszczenie cytatu na fotografii mojego autorstwa oraz sprzedaż w formie obrazu.
Czy będzie to uznane jako moje dzieło wspomagane cytatem, czy też niekoniecznie?

tak, czytałam, ale nie dowiedziałam się z tego jednoznacznej odpowiedzi, dlatego postanowiłam zapytać w nowym wątku.
Przyznaje się, nie jestem błyskotliwa w przepisach prawnych, a chcę być na 100% pewna jak to jest w mojej sytuacji.
Proszę o zrozumienie. Dziękuję :)

Czego nie zrozumiałaś z przytoczonych wyjaśnień? Dla Ciebie najbardziej istotne są wyjaśnienia w części c).

Jeśli pójdziesz do lekarza i zacznie Ci recytować medyczne terminy na temat Twojego schorzenia, po czym odeśle do słownika, to jak się poczujesz ?
Pewnie tak, jak każdy w refundowanej służbie zdrowia.
Więc może należałoby uprzedzić forumowicza zanim się zarejestruje, że odpowiedzi na pytania są udzielane odpłatnie.

Wracając do tematu..
Mogę lub Nie mogę użyć cytatów, które mają na celu upiększyć / ozdobić mój artystyczny przekaz wyrażony na fotografii ? YES or NO ?
I tylko tyle chciałam się dowiedzieć na tym forum.

Gdyby wszystko napisane było prostym językiem, a nie prawniczymi zawijasami, to bym nie prosiła tutaj o pomoc.
Więc nie wiem czego nie zrozumiałeś w moim pytaniu ?

Dziękuję i pozdrawiam.

just724 napisał:
... Więc może należałoby uprzedzić forumowicza zanim się zarejestruje, że odpowiedzi na pytania są udzielane odpłatnie. ...
Grzeczniej proszę, tutaj nikt nikomu nie jest nic winien. Każdy udziela się w ramach własnego prywatnego czasu. Zapoznaj się dokładnie z regulaminem FP.
just724 napisał:
... YES or NO ? ...
Tak lub nie, wszystko zależy od spełnienia warunków dozwolonego użytku od kontekstu. Po to odsyłam Ciebie do komentarza abyś zrozumiała zasadę jego zastosowania. Nie wiem czego nie zrozumiałaś w tych komentarzach.

PS.
Wymagania i pretensje to w knajpie za kasę.

Powrót