Wykorzystanie danych - Allegro, Bank

• Autor wątku Autor wątku maclucas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maclucas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Posługując się moimi danymi ktoś założył konto Allegro, które wykorzystał do oszustwa.
Autoryzacja w Allegro odbywa się poprzez przelew bankowy - tym sposobem skoro bank autoryzuje użytkownika poprawnie to portal allegro również. Mam numer konta, z którego dokonano autoryzacji, jednak Bank nie chce udzielić mi żadnych informacji na temat okoliczności założenia danego konta. Wyszukali mnie tylko w swojej bazie poprzez numer PESEL i powiedzieli że nie widnieje w ich systemie.
Sprawę zgłosiłem na policji, ale chciałem wyjaśnić ją również z bankiem - nie chcę aby pewnego dnia zapukał do mnie komornik bo ktoś sobie na moje dane kupił mieszkanie w stolicy :)
Czy istnieje sposób pociągnięcia Banku lub Allegro do odpowiedzialności? Jedna ze stron na pewno zawiniła autoryzując niepoprawnie użytkownika. Zarówno Bank jak i Allegro nie udzielą mi dalszych informacji powołując się na ochronę danych osobowych - skoro nie ja zakładałem konta to nie mam prawa do informacji o nich. Sytuacja wydaje się patowa :(

maclucas napisał:
(...)nie chcę aby pewnego dnia zapukał do mnie komornik bo ktoś sobie na moje dane kupił mieszkanie w stolicy :)/QUOTE]
Bez przesady! Rozumiem jednak powagę sytaucji, miałam kiedyś podobną. Musisz poczekać na ustalenia policji w tejże sprawie :)

Powrót