Wykorzystanie danych osobowych przez oszusta na terenie Niemiec

• Autor wątku Autor wątku pershing1899
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pershing1899

Użytkownik
Odpowiedzi
248
Dzień dobry,
Mój kolega ma pewien problem. Znalazł ogłoszenie o pracę na terenie Niemiec. Spotkał się jak się później okazało z oszusten
Oszustem, który go zameldował na terenie Niemiec oraz założył konto w banku. Po 2 tygodniach miał przyjechać do pracy. Ów oszust miał te dokumenty oraz jego ksero dowodu a celu załatwienia dalszych spraw związanych z pracą. Kiedy kolega pojechał do pracy okazało się, że pracy nie ma, ani kontaktu z tamtą osoba. W związku z tym wymeldowal się z niemiec i wrócił do kraju. Po pół roku okazało się, że oszust założył na niego firmę i ma do zapłaty ok 2 tys euro do ich urzędu skarbowego. Co w takim przypadku ma zrobić? Zgłosić sprawę na polską policję? Ma to zapłacic, żeby odsetki nie rosły? Jak ten problem rozwiązać? Nie wiadomo czy na jego dane jeszcze nie było coś innego brane np kredyty albo lewe faktury. Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam

Myślę, że skoro założył firmę, to i przez internet wiele pięknych rzeczy sprzedał, tudzież kupił i pieniądze ma na koncie. Niestety naiwnych nie brakuje. Ostatnio pomagałam dziewczynie w podobnej sytuacji na innym forum. Należy zwrócic się do urzedu w którym została założona gewerba w celu jak najszybszego jej zamknięcia i poinformowania o oszustwie. Poza tym sprawe zgłosić na policję w Niemczech. Pomóc może polski konsulat.
A w jakim miescie to sie działo?
I kto na litość Bożą obcej osobie powierza swój dowód osobisty lub jego kopię???

A można to zgłosić na polską policję czy trzeba jechać specjalnie do konsulatu i później na niemiecka policja? Miasto oszustwa to berlin. Trzeba będzie zapłacić i później zamknąć czy jak? W ogóle jest jakaś szansa na Rozwiązanie tej sprawy i wyjść z tego obronną ręką bez konsekwencji?

Sytuacja, o której pisałam miała miejsce też w Berlinie. Być może chodzi o tę samą osobę, bo scenariusz wyglądał identycznie. Było głosno na Forach. Proszę mi napisać za jaką firmę podawał się gość. Moze macie gdzieś to ogłoszenie o pracę, może nr telefonu???
Polska policja w niczym nie pomoże. Najlepiej odnaleźć najbliższy niemiecki konsulat w POLSCE i tam poinformować. Jak również polski konsulat w Niemczech. Można to zrobić telefonicznie i czekać na wskazówki od nich.
Przede wszystkim należy zgłosić się do banku w którym zostało otwarte konto i natychmiast je zamknąć oraz wymeldować działalność czyli gewerbę, zeby ów bohater nie narobił więcej długów. Dlaczego kolega bezmyślny i nie zamknął wszystkiego od razu wymeldowując sie. Poinformować Finanzamt o tym, że firma jest fałszywie założona na kolegę, a zrobił to oszust wyłudzając dane osobowe. Być może jest to ta sama sprawa, o której pisałam, tam dała się złapać dziewczyna, jej chłopak i jej ojciec. Pisałam wtedy wskazówki, co trzeba zrobić i co może oszust. Czy to ta sama sytuacja? Tu trzeba działać i to szybko, choćby kosztem ponownego udania się do Berlina!!! Bezczynność może spowodować jeszcze większe kłopoty. Kolej rzeczy jest następująca:
1. Wycieczka do Berlina
2. Wymeldowanie gewerby i poinformowanie urzędu o oszustwie
3. Zamknięcie konta w banku
4. Poinformowanie niemieckiej policji
5. Poinformowanie niemieckiego Finanzamtu i czekanie na odpowiedź.
Wszędzie KONIECZNIE podac do korespondencji adres polski!!!

Na razie nic nie płacić, czekać co na to powie Finanzamt!Dla tego urzedu wazne będzie potwierdzenie złożenia zawiadomienia na POLICJI NIEMIECKIEJ.

Nauczka na przyszłość: GŁUPOTA kosztuje!!!

Niemiecki numer telefonu jest znany, nazwa firmy jak się okazało była fikcyjna, tzn zawieszona, nazwisko i imię znasz ale pewnie fałszywe. Jest też jego mail i cala Korespondencja. Ogłoszenie pewnie jeszcze na necie widnieje. Samo wymeldowanie nic nie daje? Skąd kolega mógł siedzieć, że na jego dane zostanie założona firma? Mógłbym prosić o link do forum tej bliźniaczej sprawy? Jak ona się w ogóle zakończyła?

Samo wymeldowanie nic nie daje, bo niemiecka gewerbe można prowadzić nie będąc w ogóle zameldowanym. Dlaczego kolega czekał pół roku na załatwienie sprawy, skoro już po 2 tygodniach od pierwszego kontaktu z oszustem okazało się, że został oszukany w sprawie pracy. Ciąg dalszy należało przewidzieć.
Poszukam tego bliźniaczego wątku. Jak znajdę to podeślę.
Nalezałoby, żeby kolega poinformował administrację portalu na którym widniało/widnieje ogłoszenie o oszustwie.

Niestety nie zostało to przewidziane, za błędy się płaci. Proszę mi powiedzieć czy jest Szansa na wyjście z tego problemu? Czy raczej ciężko będzie cokolwiek zrobić.
Jest jakaś strona gdzie można sprawdzić czy w Niemczech jest firma założona na swoje dane oraz czy na swoje dokumenty nie zostały wzięte jakieś kredyty itp?
Z góry dziękuję za link do tamtej sprawy.

Linka do sprawy nie mam, bo administracja owego portalu niestety nie ma dostępu do forum, a to jakiś czas temu zostało zlikwidowane na danym portalu. Na szczęście skontaktowałam się z dziewczyną, która szukała wtedy pomocy. Wysłałam jej wiadomość. Zobaczymy, czy odpisze. Jeśli tylko otrzymam jakąs wiadomość, natychmiast napisze.
Skoro kolega otrzymał z Finanzamtu podatek do zaplacenia, to na 100% została założona Gewerba. Do jej zamknięcia jest potrzebny osobisty kontakt (wraz z dowodem osobistym) z urzędem w którym została otworzona. Prosze mi wierzyć, ze zbagatelizowanie sprawy spowoduje długi o jakich Wam się nawet nie śniło. Prawdopodobnie firma została zarejestrowana w tym samym urzędzie, w którym kolega został zameldowany.Proszę spróbować telefonicznie się z tym urzędem skontaktować.
O stan zadłużenia z tytułu kredytów należy pytać w Schufa.Być może za opłatą można to zrobic przez internet.

Sprawa oczywiście nie zostanie zbagatelizowana. Bardzo dziekuje za cenne informacje i proszę o kontakt jak tamta dziewczyna się odezwie. Z doświadczenia Pani jest jakaś szansa rozwiązać ten problem?

Powrót