Wykorzystanie danych z innych stron WWW

• Autor wątku Autor wątku mwn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mwn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Długo szukałem odpowiedzi na swoje pytanie, niestety nigdzie w zasobach internetu jej nie znalazłem, stąd postanowiłem zarejestrować się na forum i zadać pytanie specjalistom w zakresie prawa. Otóż chciałbym pobrać za pomocą odpowiednio przygotowanej aplikacji internetowej treść np. takiej podstrony w przykładowym serwisie fifa.com:

***mod***

...a z pobranej tutaj treści uzyskać jedynie wyniki spotkań, które na tej stronie się znajdują oraz zapisać ów wyniki w bazie danych swojego serwisu internetowego, który będzie miał na celu przetworzenie tych wyników i zwrócenie dodatkowych, zbiorczych statystyk - dajmy na to średnia ilość goli strzelonych przez Meksyk w przeciągu ostatnich 5 lat. Pytanie jest oczywiste, na ile jest legalne automatyczne pobieranie wyników spotkań (interesują mnie wyłącznie wyniki) z oficjalnych źródeł (fifa.com, nba.com, uefa.com, pzpn.pl etc.), a następnie zapisanie tych danych we własnej bazie danych? Czy też legalne jest jedynie "ręczne" przygotowanie takiej bazy danych i nie mam możliwości jej zbudowania za pomocą skryptów automatycznie takich danych zbierających?

Bardzo prosiłbym o wszelkie informacje w tym temacie, ***Regulamin §10***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dziękuję za informację. Generalne z tego, co widzę temat jest śliski, przykład:

Art. 7. 1. Producent bazy danych udostępnionej publicznie w jakikolwiek
sposób nie może zabronić użytkownikowi korzystającemu zgodnie z prawem z takiej
bazy danych, pobierania lub wtórnego wykorzystania w jakimkolwiek celu
nieistotnej, co do jakości lub ilości, części jej zawartości.

Pytanie co oznacza "korzystającemu zgodnie z prawem" w tym miejscu i jak określić "istotność" jakości oraz ilości zawartości, którą bym pobrał...czy fakt, iż pobieram tylko część wyników dotyczącą dodatkowo tylko wybranych rozgrywek ze strony fifa.com wystarczy do stwierdzenia, że w stosunku do całości danych tam zamieszczonych jest to część nieistotna co do jakości lub ilości?

Teoretycznie skoro mówimy o jakości LUB ilości to pewnie tak, bo ilość zgromadzonych w mojej bazie danych informacji byłaby niewielka w stosunku do całej bazy danych udostępnionej publicznie przez fifa.com, natomiast to jest tylko mój mocno subiektywny punkt widzenia, fajnie byłoby uzyskać również dla równowagi obiektywną opinię ;) Podobnie ślisko jest tutaj:

3. Korzystanie z baz danych, o którym mowa w ust. 1, nie może naruszać
normalnego korzystania z baz danych lub godzić w słuszne interesy producenta baz
danych

To, co pogrubiłem jest bardzo ogólnikowym stwierdzeniem. Oczywiście sytuacja, w której fifa.com się zainteresuje moim przyszłym serwisem jest w zasadzie nierealne, ale co w sytuacji, gdy chciałbym np. pobrać część ze strony jakiegoś polskiego klubu i tutaj ktoś - czysto teoretycznie - uzna, że godzę w ten sposób w jego interes? Czy przypadkiem zacytowany powyżej fragment nie dotyczy tylko i wyłącznie sytuacji, w której pobieram dane np. z analogicznego, konkurencyjnego do mojego serwisu, publikuję swój serwis w internecie, dodaję dodatkowe funkcjonalności i w ten sposób tworzę swego rodzaju nieuczciwą konkurencję? Podobnie w tym przypadku:

2. Nie jest dozwolone powtarzające się i systematyczne pobieranie lub wtórne
wykorzystanie sprzeczne z normalnym korzystaniem i powodujące
nieusprawiedliwione naruszenie słusznych interesów producenta.

Pobieram np. ze strony legia.com regularnie, automatycznie, raz w tygodniu wynik meczu Legii, zakładamy, że w jakiś sposób nie będzie to odpowiadać właścicielowi serwisu, uznaje to za sprzeczne z normalnym korzystaniem. Czy też w takiej sytuacji łatwo jest udowodnić przez właściciela "nieusprawiedliwione naruszenie słusznych interesów", czy zakładamy, że pobranie wyniku meczu, regularne ale nie nazbyt częste, nie ma prawa w żaden sposób w ów jego interesy godzić? Ponownie, nie mówimy o sytuacji pobierania z konkurencyjnych do mojego serwisów, a każde pobranie danych byłoby przeze mnie dokumentowane (źródło, data etc.).

Mogę prosić o jakieś wskazówki? Czy moje wątpliwości są bezzasadne?

Które wątpliwości? Czy możesz naruszać prawa producenta bazy danych? Tak, może to być naruszenie.

LeszsekS napisał:
Które wątpliwości? Czy możesz naruszać prawa producenta bazy danych? Tak, może to być naruszenie.

Te same wątpliwości, które mam od samego początku - jak w legalny sposób stworzyć swoją własną bazę danych z tego typu historycznymi wynikami? Przecież nawet przy założeniu, że wprowadzę ów dane ręcznie, w żaden sposób nie mogę tego udowodnić, a poza tym skoro wprowadzam je ręcznie, to przecież też siłą rzeczy muszę je odczytać z jakiegoś źródła. Krótko mówiąc, jestem cały czas w tym samym punkcie, w którym byłem przed stworzeniem tego tematu na forum - przepisy prawne, które mówią o "korzystaniu zgodnie z prawem", "godzeniu w słuszne interesy", tudzież "nieistotność co do jakości lub ilości" są pustą mową-trawą. Co oznacza "wykorzystanie zgodnie z prawem", gdzie jest granica "godzenia w słuszne interesy", kiedy możemy mówić o "nieistotności co do jakości lub ilości"?

Ostatnia edycja:
Zawsze możesz zwrócić się do uprawnionego o zgodę na korzystanie.

PS.
"Korzystanie zgodnie z prawem" czyli w ramach dozwolonych ustawą.

Ostatnia edycja:
Powrót