Wykorzystanie fragmentów filmów w kursie online.

• Autor wątku Autor wątku PrimTaj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PrimTaj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry.

Tworzę kurs wideo online. Tematyka filmowa - jak tworzyć filmowe obrazy.

W kursie chciałbym przedstawić różne kwestie tematyczne, jak np. oświetlenie. Czy mogę posiłkować się fragmentami filmów fabularnych?

Przykładowo. Opowiadam o oświetleniu, pokazuję u siebie w studio jak to powinno wyglądać, a na koniec pokazuję fragment z filmu fabularnego jak to się wykorzystuje w filmach.

Czy mogę zamieścić krótkie fragmenty filmów fabularnych z opisem reżyseria/produkcja/rok powstania do mojego kursu wideo za który będę pobierał pieniądze.

Temat był już poruszany. Tak, można. Po szczegóły poszukaj tzw. prawa cytatu.

Czytałem, że prawa cytatu nie można stosować przy komercyjnych zastosowaniach. Dlatego pytam na forum.

Dziękuję za odpowiedzi i informacje.

1. Przepisy prawa autorskiego nie wyłączają wprost możliwości wykorzystywania prawa cytatu do celów komercyjnych (a więc wtedy, gdy dochodzi do uzyskania korzyści majątkowych np. za sprzedaż utworu zawierającego fragmenty cudzego utworu). Niektórzy przedstawiciele doktryny uważają korzystanie z dozwolonego użytku w celach majątkowych za nieuprawnione, inni jednak je dopuszczają. Skąd takie rozbieżności?

2. Czy jest artykuł, który reguluje jak powinienem opisać cytowany utwór w tym wypadku ujęcia z filmów fabularnych. Nie chcę, aby później brak informacji np. o dacie produkcji filmu był argumentem wypłaty odszkodowania za niewłaściwy opis dzieła.

Powrót