wykorzystanie fragmentu cudzego utworu

• Autor wątku Autor wątku gerogero
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gerogero

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
proszę o radę w nastepujacej sprawie:

napisałem tekst piosenki, o dość charakterystycznym refrenie (dość oryginalna gra słów, bedący jednoczesnie tytułem piosenki). Piosenkę wykonałem publicznie na koncercie. Niedługo potem, tytuł mojej piosenki usłyszałem w spocie radiowym ogólnopolskiego radia, który był puszczany naokrągło.
Czy w związku z tym przysługują mi prawa autorskie i moge żadać zadośćuczynienia od agencji reklamowej?

Ciężka sprawa, ponieważ im prostrzy element, tym trudniej uznać go za dobro objęte ochroną autorskoprawną. Trzeba stwierdzić czy ma on indywidualny i twórczy charakter, a przy tego typu sprawach i tak zdecyduje ostatecznie sąd. Zacytuje komentarz prof. Barta i prof. Markiewicza
"Cechy twórczości w doniesieniu do krótkich fragmentów tekstu można się doszukiwać najczęściej w sferze poetyckości języka, w doborze środków stylistycznych (..) odznaczające się stylistyczną wyraxistością i blyskotliwością, (..) np haiku, aforyzmy, maksymy, złote myśli."

Oczywiście trzeba do tej kwestii podchodzić indywidualnie, a trudno mi cokolwiek powiedzieć, nie znając nawet tego tekstu. Pozatym nawet jakbym znał, to jest to moja opinia, a nie ja bym decydował w tym ewentualnym sporze. Trzeba poprostu byłoby dobrze uzasadnić swoje racje.

Powrót