Wykorzystanie fragmentu utworu w aplikacji mobilnej

• Autor wątku Autor wątku androlama
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

androlama

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Jestem początkującym programistą androida i tworzę właśnie kilka aplikacji, które chciałbym wrzucić do sklepu Google Play. Szczególnie jedna z tych aplikacji wydaje mi się ciekawa, problem w tym, że wykorzystuje ona fragment utworu znanego artysty a także jego wizerunek.
Dodam, że jest to aplikacja o wydźwięku humorystycznym. Może wykorzystanie utworu w celach parodii jest w jakimś stopniu dozwolone?
W każdym razie gdybym opublikował taką aplikację w sklepie co może mi grozić? Pewnie nawet nie zyska najmniejszego rozgłosu i nikt się tym nie zainteresuje, ale wolę spytać :)

Znaczy chcesz wykorzystac utwor w celuparodi tak?
Sporo artystow na youtubie przerabiane znany utwowry podmieniajac np tekst tylko.
Mysle ze jesli podasz orginal artysty w opisie i zaznaczysz ze nie pobierasz z tego korzysci wszystko powinno byc w porzadku . tak mi sie wydaje

Jakieś korzyści z reklam akurat chciałbym brać.
I nie jest to tak do końca parodia utworu. Raczej ten wykorzystany fragment jest puentą żartu którym jest aplikacja

androlama napisał:
... Może wykorzystanie utworu w celach parodii jest w jakimś stopniu dozwolone?...
Przepis prawny:
Art. 29^1

Wolno korzystać z utworów na potrzeby parodii, pastiszu lub karykatury, w zakresie uzasadnionym prawami tych gatunków twórczości.
http://forumprawne.org/prawo-autors...-autorskim-prawach-pokrewnych.html#post660873
To wykorzystywany utwór ma być przedmiotem tego działania.
ziomek009x napisał:
... tak mi sie wydaje
Źle Ci się wydaje i przed następną wypowiedzią na Forum prawnym uzupełnij wiedzę.
ziomek009x napisał:
... Sporo artystow na youtubie przerabiane znany utwowry podmieniajac np tekst tylko. ...
Rozpowszechnianie takiego utwory wymaga zgody co najmniej autora muzyki.

Ostatnia edycja:
Powrót