Wykorzystanie kadru z YOUTUBE

• Autor wątku Autor wątku baltazar33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

baltazar33

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam serdecznie,
proszę o poradę. Wykorzystałem jeden KADR z filmu na YOUTUBE do celów promocji imprezy (plakat). Kadr został obrobiony gdzie widać głównie tylko artyste. Mam zgodę od artysty na rozpowszechnianie jego wizerunku, ale pojawił się problem z autorem filmu na YOUTUBE, który chce pieniądze za użycie kadru.
Czy muszę mu zapłacić czy jak zdjęcie zostało wzięte z YOUTUBE (poszukane w wyszukiwarce google) to mogłem skorzystać z tego ?

Nie, ściągnąłem z Google kadr który był udostępniony, obrobilem zdjęcie wycinajac ludzi i zostawiajac tylko artystę. Dodam ze zdjęcie takie samo jest na Facebooku publicznie rownież.

Zatem rozpowszechnianie Twojego opracowania wymagało zgody autora utworu pierwotnego. To że utwór jest publicznie dostępny w żaden sposób nie oznacza, że taka zgoda została automatycznie udzielona.

A jak sie ma do tego prawo Facebooka, które mowi ze utwory udostępnione publicznie sa publiczne

Facebook nie stanowi prawa, tam udzielasz licencji. Sam przyznałeś, że nie użyłeś zdjęcia lecz kadr z YT.

Kadr z YT a zdjęcie z Facebooka to jeden ten sam utwór

Powołując się na licencję fb pamiętaj, że wygasa ona w momencie usunięcia zdjęcia przez autora.

Jeśli pobrałem zdjęcie z fb, dałem na plakat i wydrukowałem go a autor teraz usunie zdjęcie to licencja wygasa ?
I jak jeśli wziąłem zdjęcie z fb to autor nie musi sie zwracać do mnie o pieniądze ?

Zawiłości licencji fb wyjaśniaj u źródła, nie jesteśmy ich przedstawicielami.

baltazar33 napisał:
Jeśli pobrałem zdjęcie z fb, dałem na plakat i wydrukowałem go a autor teraz usunie zdjęcie to licencja wygasa ? ...
Wygaśniecie nie będzie miało skutku w stosunku do tego użycia.

Reasumując mogłem tak zrobic bazować na zdjęciu z FB tak ?

Jeśli owa licencja na to pozwala to tak.

Powrót