Wykorzystanie logo w artykule

• Autor wątku Autor wątku ckris
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

ckris

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Witam,
przygotowałem artykuł/tutorial, w którym prezentuje różne narzędzia programu graficznego. Pomyślałem, że dobrym przykładem ilustrującym byłoby pewne logo, które kiedyś zauważyłem w serialu (część fabuły, dużo tekstu co pomaga wyjaśnić pewne zagadnienie pracy z typografią). Logo z reprodukowałem "na oko" w programie graficznym. Poszukałem też informacji i okazuje się, że jest copyright. Nie wiem teraz czy mogę je wykorzystać. Wszakże widuje czasami w różnych podręcznikach o designie i typografii setki różnych znanych logotypów, które ilustrują problemy projektowania, etc., jednak nigdy nic nie wiadomo.

Pozdrawiam

Witam, pytanie podstawowe jest takie, czym jest stworzone przez Pana logo:

# opracowaniem utworu pierwotnego
# utworem z zapożyczeniami z utworu pierwotnego
# inspiracją utworem pierwotny

W pierwszym przypadku potrzebna jest zgoda autora logo pierwotnego na rozpowszechnianie tego opracowania - Art.2. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych (dalej upaipp).

W dwu pierwszych przypadkach na wykorzystanie pierwotnego utworu potrzebne są zgody właściciela majątkowych praw autorskich do utworu.

W trzecim przypadku żadne zgody autora / właściciela majątkowych praw autorskich do utworu pierwotnego nie są wymagane.

Więcej dowie się Pan z wątku http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html, w którym opisane są również inne możliwości wykorzystania utworów posiadających ochronę prawnoautorską bez konieczności uzyskiwania zgód od osób uprawnionych. Myślę, że w pańskim przypadku istniała by być może przesłanka do skorzystania z tego prawa, z uwagi na charakter pańskiego dzieła. Ale ostateczną decyzję może w tej sprawie podjąć oczywiście tylko Pan, albowiem, w razie ewentualnych roszczeń, to Pan będzie musiał udowodnić poprawność użycia wybranego prawa cytatu.

A tak na marginesie - praktycznie każdy utwór graficzny spełnia reguły bycia utworem w świetle upaipp - Art.1. Ochrona prawnoautorska obejmuje utwór z mocy ustawy, więc nota typu "Copyrights" nie jest wymagana.

Yhm,obawiam się po przeczytaniu wiadomości pod podanym linkiem, że interpretuje te zapisy z wyobrażeniami jak powinno być, by mi pasowało.

Konstruuje maila do autora, gdzie przedłożę wszystkie detale wykorzystania jego koncepcji bądź co bądź jest to jednak reprodukcja. Czy mailowa zgoda mi wystarczy (zakładam pozytywne rozpatrzenie)?

pozdrawiam

przyjmuje się, że zgoda mailowa wystarcza, oczywiście zawsze najlepsza jest osobista pisemna, choć w przypadku licencji niewyłącznej zgoda może być nawet ustna.

To oczywiście staje się istotne w chwilach konfliktu, gdzie może być np. podnoszona wiarygodność przyznania licencji, np. z tytułu wiarygodności wiadomości mailowej (która bez kwalifikowanego podpisu elektronicznego jest powiedzmy, taka sobie... ;) ), nie wspominając o zgodzie słownej...

Powrót