Wykorzystanie muzyki w tle

• Autor wątku Autor wątku TenTamtenTam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TenTamtenTam

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam pewne pytanie na które szukałem odpowiedzi z marnym skutkiem. Z tego co wiem wykorzystanie muzyki w tle wymaga zgody autora utworu jesli ma być on wykorzystany w celach zarobkowych. Natomiast zastanawia mnie inna kwestia. Słyszałem również że wykorzystanie muzyki do swojego uzytku jest legalne jesli sie go nie publikuje na większą skalę. Moje pytanie brzmi następująco: Czy jeśli ja (moja legalna firma) robie dla kogoś film oraz ten ktoś udostępnił mi muzykę na własną odpowiedzialność (jeśli chodzi o legalność) którą podłożę jako tło pod film i otrzymam za tą pracę pieniądze to czy to będzie legalne?
W skrócie: Tworze film ze zdjęć klienta z podkładem muzycznym udostepnionym mi przez klienta za co dostaje wynagrodzenie. Czy wg prawa jest to legalne?

Z góry dziękuję za pomoc.

TenTamtenTam napisał:
... Słyszałem również że wykorzystanie muzyki do swojego uzytku jest legalne jesli sie go nie publikuje na większą skalę. ...
Źle słyszałeś.
TenTamtenTam napisał:
... otrzymam za tą pracę pieniądze to czy to będzie legalne? ...
Tylko w tedy gdy będziesz posiadał odpowiednią licencję na korzystanie z cudzego utworu.

LeszsekS napisał:
Tylko w tedy gdy będziesz posiadał odpowiednią licencję na korzystanie z cudzego utworu.
Czy da się więc wykupić taką licencję ale która obejmuje prawie każdy utwór ze świata? Słyszałem o ZAIKS ale zbyt mało jest tam wykonawców i chyba wszyscy są z Polski.

W praktyce wszystkie OZZ maja podpisane stosowne umowy z zagranicznymi odpowiednikami na reprezentację na swoim terenie.

Powrót