Wykorzystanie nazwy i wizerunku

• Autor wątku Autor wątku rafal0303
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafal0303

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, prowadzę działalność artystyczną polegającą min. na realizacji przedstawień, w ubiegłym roku współpracowałem z firmą na której zlecenie wykonałem kilka przedstawień podczas pobytów zimowych których to ta firma jest organizatorem. Po zakończeniu zlecenia zostałem ustnie poinformowany o kontynuacji współpracy w kolejnym sezonie. Jesienią zauważyłem że na stronie tej firmy w nowej ofercie są zamieszczone informacje o moich występach łącznie z wizerunkiem zawartym na zdjęciu oraz użyta została nazwa mojego autorskiego projektu prowadzonego na YouTube, która to tak jak w zeszłym roku miała zachęcić klientów do zakupu pobytu. Kilkukrotnie próbowałem skontaktować się z osobą z tejże firmy w celu potwierdzenia dalszej współpracy. W odpowiedzi w rozmowie telefonicznej uzyskałem informację że skontaktują się ze mną gdy wszystkie sprawy związane ze sprzedażą będą mieli pozamykane. Obecnie zauważyłem że do realizacji przedstawień zatrudniony został ktoś inny a na stronie nadal widnieje mój wizerunek. Moim zdaniem nie ulega wątpliwości że zostało naruszone prawo. Proszę o informację co w takiej sytuacji powinienem zrobić i na jakiej podstawie prawnej ( czy zostały naruszone i jakie artykuły prawa)

Powrót