Wykorzystanie opracowań instytucji publicznych

• Autor wątku Autor wątku ykes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

ykes

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.
Nie wiem czy poprawnie użyłem pojęcia "instytucje publiczne", ale mam na myśli polskie ministerstwa, GUS oraz CBOS.
W tej chwili piszę pracę inżynierską i wspomniane instytucje posiadają interesujące mnie dane. Czy takie dane (zazwyczaj pojedyncze kolumny z tabel) mogę skopiować tylko ze wskazaniem źródła? W niektórych opracowaniach CBOSu można przeczytać że:
Przedruk i rozpowszechnianie materiałów CBOS w całości lub części oraz wykorzystanie danych empirycznych jest dozwolone wyłącznie z podaniem źródła.
Czyli tutaj sprawa jest raczej jasna. Ale czy to samo jest z pozostałymi instytucjami?

Witaj,

w ogólności jest Art.4 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku (podkreślenie moje):
Przepis prawny:
Art. 4.
Nie stanowią przedmiotu prawa autorskiego:
1) akty normatywne lub ich urzędowe projekty;
2) urzędowe dokumenty, materiały, znaki i symbole;
3) opublikowane opisy patentowe lub ochronne;
4) proste informacje prasowe.
określający, że dokumenty instytucji państwowych nie posiadają ochrony prawno-autorskiej, a więc można je w ogólności wykorzystywać. Ale należy sprawdzić, czy same te instytucje nie wprowadzają jakichś dodatkowych warunków, jak wspomniany CBOS, do których należy się zastosować.

Inna rzecz, że w działalności naukowej i dydaktycznej dozwolone jest w określonych sytuacjach korzystanie z fragmentów lub całości rozpowszechnionych utworów bez konieczności otrzymania zgody od właściciela praw autorskich do tych utworów. Więcej - vide http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html

Wszystko jasne, dzięki wielkie.

Powrót