Wykorzystanie przez tvnstyle mojej planszy

• Autor wątku Autor wątku asket
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asket

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
bardzo proszę osoby kompetentne w tej sprawie o radę.
Wczoraj, w niedzielę przez przypadek oglądnęłam w programie TVNStyle niejaki program pt.: Uniwersytet Zodiak. Tematem było Feng Shui. Kilka razy spojrzałam na ekran i oniemiałam! Kilkakrotnie na ekranie owego programu zobaczyłam moją własnoręcznie zrobioną w corelu planszę bagua, która jest na stronie mojej galerii internetowej pasjadecoupage.pl.
Tablica jest mojego pomysłu, bo nigdzie nie znalazłam połączenia na niej samego bagua feng shui z wyrocznią I CING, więc nawet pomysł mogę określić jako mój. Tablica jest charakterystyczna, m.inn. dzięki napisom i informacjom w niej zawartym, dzięki charakterystycznemu jasnofioletowemu tłu z mojej strony. Po prostu skopiowali mój rysunek i wzięli go do swojego programu.
Kto jak kto, ale chyba oni wiedzą co to jest copyright i ustawa o prawach autorskich. W końcu chyba taką stację stać na zrobienie własnej grafiki!
Chciałabym napisać do tej stacji, jednak nie jestem prawnikiem i nie wiem co powinnam im napisać, i czego mogę od nich zażądać, aby mnie nie zignorowali.
Pozdrawiam Asket

Szczerze nie znam przedmiotu o którym mowa, więc wierze Panu na słowo ;)
W piśmie proszę wspomnieć o naruszeniu Pana praw autorskich majątkowych i osobistych (art. 78 i 79), ewentualnie prosić o ustosunkowanie się do tego zarzutu (bo często zdarza się, że jest to jakieś nieporozumienie, albo twórczość równoległa), przedstawić własne żądania jeśli takowe Pan ma (oczywiście na podstawie artykułów podanych wyżej).

Powrót